Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Τα πάνω-κάτω στον ιδιωτικό τομέα: Συμβάσεις τέλος-Πάγωμα μισθών, μείωση κατώτατου

- Συζητείται ήδη πάγωμα μισθών ως το 2013 
- Ακόμη και μέσω ΟΑΕΔ ο κατώτατος μισθός στα 640 ευρώ 
- ”Νόμος” η ελαστική και η εκ περιτροπής εργασία 
- ”Χρυσώνουν το χάπι” με τη διατήρηση 13ου και 140υ μισθού
Με τα ... παραθύρια που άνοιξε η κυβέρνηση ελέω Μνημονίου έδωσε την ευκαιρία σε πολλές επιχειρήσεις να επικαλεστούν την κρίση και απειλώντας με απολύσεις να εκβιάζουν προς κάθε κατεύθυνση.
Ήδη σε κλάδους όπως ο Τουρισμός ή η Μεταλλουργία έχει τεθεί από τους εργοδότες “ζήτημα” για τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Ενώ σε όλους τους τόνους τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η τρόικα λένε πως δεν τίθεται θέμα περικοπών στον ιδιωτικό τομέα, όλα δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις θα πάμε σε πάγωμα των μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τους δύο επιπλέον μισθούς μέσα στο χρόνο.

Με λίγα λόγια εξετάζεται σε ορισμένους κλάδους ακόμη και η ελάχιστη αύξηση της τάξης του 1,5% που έχει συμφωνηθεί και που τον Ιούλιο θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό από τα 739 ευρώ στα 750 και τον Ιούλιο του 2012 στα 763 ευρώ να μην μπει ποτέ.


Κατάργησαν εμμέσως Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 

Το... πρώτο παράδειγμα ήρθε µε επιχειρησιακή σύµβαση στην G 4S Secure Solutions SΑ, που έχει αναλάβει το έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ, η οποία προβλέπει πρώτο μισθό 640 ευρώ αντί των 739,56 της ΕΓΣΕ.

Πριν προλάβει κάποιος να σχολιάσει ότι η κίνηση μιας εταιρείας δεν θεωρείται... δεδικασμένο, ήρθε ο ΟΑΕΔ και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για ... stage στον ιδιωτικό τομέα. 

Οι νέοι 16 ως 24 ετών για να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία θα προσλαμβάνονται με μισθό κάτω από αυτόν που προβλέπει η ΕΓΣΕ και το κράτος θα επιδοτεί και τις εισφορές του εργοδότη.

Με λίγα λόγια οι εργοδότες θα μπορούν να προσλαμβάνουν νέους για 6 ως 12 μήνες όπως προβλέπει η ρύθμιση, χωρίς να πληρώνουν εισφορές και μόλις περάσει αυτό το διάστημα να τους πετούν στο δρόμο προσλαμβάνοντας άλλους με το ίδιο καθεστώς.

Ταυτόχρονα έρχεται η ρύθμιση τον διαβόητων επιχειρησιακές συμβάσεις, για εταιρίες που βρίσκονται στο κόκκινο ή είναι σε περιοχές που πλήττονται από την ανεργία.

Με την πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να είναι μια καλή ρύθμιση για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Και πάλι όμως ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις μισθών ή για την αντικατάσταση των εργαζόμενων από άλλους που στην απελπισία της ανεργίας θα δεχθούν δουλειά με μισθό έστω 640 ευρώ.

Το μνημόνιο επιβάλει part time εργασία

Τι δρόμους αν9οίγει το μνημόνιο;
50% χαµηλότερα ποσά αποζηµιώσεων εφόσον προειδοποιείται ο εργαζόµενος. Η εταιρία μπορεί να μετατρέπει τη σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε μερικής, να επιβάλει στον εργαζόμενο εκ περιτροπής εργασία για διάστημα 6 μηνών ή να τον βάλει σε διαθεσιμότητα ως και 3 μήνες. 

Ήδη έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι οι συμβάσεις για part time εργασία και οι νέες συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουν μειωθεί κατά το 1/3ο. Άλλοι 180.000 άνεργοι προστέθηκαν φέτος. Στοιχεία που δείχνουν ότι η πλευρά των εργοδοτών έχει όλα τα ... πατήματα να επικαλεστεί την κρίση.
Από: www.newsit.gr