Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τι θα περιλαμβάνει η «σεισάχθεια» για το ιδιωτικό χρέος

Έτοιμη να κατεβάσει νέα ρύθμιση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους είναι η κυβέρνηση. Με βάση τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης το νέο πλαίσιο. Η προστασία από τους πλειστηριασμούς, το σχέδιο για τους μικρομεσαίους και ποιος ο ρόλος του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
«Η νέα ρύθμιση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θα κινείται στη βάση των εξαγγελιών που είχε κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο».
Αυτό δήλωσε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του νέου υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη στο περιθώριο της τελετής παράδοσης - παραλαβής, ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα είναι αυτό για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Παράλληλα, στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι και νομοθετική ρύθμιση για αναστολή στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ.
Για τα κόκκινα δάνεια η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, έχει καταλήξει σε μια λύση που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα προς ρύθμιση δάνεια.
Η χρηματοδότηση θα είναι από τέσσερις πηγές: τράπεζες, οφειλέτες –σ.σ. ανάλογα με την πραγματική οικονομική θέση τους, κράτος και δανεισμός στον οποίο θα μπορεί να προσφύγει ο ενδιάμεσος φορέας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών. Επίσης προβλέπεται ότι όλες οι ρυθμίσεις και κυρίως εκείνες που θα προβλέπουν διαγραφή χρεών θα γίνονται με κοινωνικά κριτήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και σε συνεργασία με τις ειδικές επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Η νέα σεισάχθεια θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και ως γενική αρχή αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος τους.
Επίσης, και με βάση πάντα τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, η αναστολή των πλειστηριασμών αποτελεί βασική θέση της κυβέρνησης, για τον λόγο αυτό πρέπει να αναμένεται σχετική ρύθμιση –σ.σ. δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται στη ρύθμιση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους- για την επ' αόριστον παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτη κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προωθείται νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπράγματων ασφαλειών. Αλλωστε σχετικό νομοθέτημα είχε παρουσιάσει και προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους των επιχειρήσεων, και δη την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε αποκαλύψει σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ότι το σχέδιο προβλέπει το σπάσιμο των κόκκινων δανείων των ΜμΕ στα δύο, σε εκείνο το μέρος που θα συνεχίσει να αποπληρώνεται κανονικά και στο υπόλοιπο που θα παγώνει για 5 ή 10 χρόνια χωρίς να διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο του δανειολήπτη.

Αντανάκλαση: euro2day