Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Πάνω από 35.000 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας

Προσφυγόπουλο νεκρό στη Λέσβο
Πρόσφυγες στην Ειδομένη (φωτό ΑΡ)
Δραματική παραμένει η κατάσταση για τους πάνω από 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ που συνυπέγραψε και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στην Ειδομένη, πάνω από 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ καλούνται να επιβιώσουν υπό τραγικές συνθήκες, χωρίς καμία βοήθεια από τον κρατικό μηχανισμό.

Το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν είχαν σκηνές, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν και οι περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας, που έψαχναν με κάθε τρόπο να βρουν καταφύγιο κάτω από τέντες και εισόδους πολυκατοικιών για να προστατευθούν από την κακοκαιρία.

Πρόσφυγες στην πλ. Βικτωρίας στην Αθήνα (φωτό ΑΡ)

Καταφθάνουν συνεχώς νέοι ξεριζωμένοι

Ο αριθμός των εγκλωβισμένων αυξάνεται διαρκώς. Πάνω από 1.000 πρόσφυγες περνούν καθημερινά στη χώρα μας από τις τουρκικές ακτές, ενώ ανάλογος είναι ο αριθμός όσων μεταφέρονται από τα νησιά στον Πειραιά.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής με τρία πλοία από τα νησιά έφτασαν στον Πειραιά περίπου 1.100 άνθρωποι.

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων, στους οποίους βρίσκονται περίπου 2.500 άτομα.

Στην πύλη Ε2 αναμένεται να στηθεί το «συντονιστικό όργανο» για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων.

Πρόσφυγες από τα νησιά φθάνουν στον Πειραιά (φωτό ΑΡ)

Πέθανε προσφυγόπουλο ενός έτους

Η απουσία οποιασδήποτε κρατικής στήριξης των χιλιάδων ξεριζωμένων που καταφθάνουν στη χώρα μας είχε ένα ακόμα θύμα.

Ένα προσφυγόπουλο μόλις ενός έτους άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου είχε μεταφερθεί από το hot spot της Μόριας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρέφος, που συνοδευόταν από τη μητέρα του, είχε φτάσει στην Ελλάδα το πρωί της ίδιας μέρας. Μάλιστα, η μητέρα του δήλωσε ότι το παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας στην Τουρκία και είχε εξετασθεί και εκεί από γιατρούς.

Στο hot spot εξετάστηκε από γιατρούς, οι οποίοι διέγνωσαν την κρισιμότητα της κατάστασής του και το μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική.

Οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής κατέβαλαν πολύωρες προσπάθειες, αλλά η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη. Στις 8 το βράδυ εξέπνευσε, ενώ διατάχθηκε νεκροψία για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Κίνδυνος επιδημιών στους πρόσφυγες

Το τραγικό περιστατικό της Λέσβου αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες από την έλλειψη ιατρικής στήριξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών, στην Ειδομένη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών.

Όπως αναφέρουν, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους.

Πολλά παιδιά είναι άρρωστα, από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς ενώ η άφιξη νέων προσφύγων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η διέλευσή τους από την ουδέτερη ζώνη εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και χθες μόλις 320 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Αντανάκλαση: 902