Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Μας πήραν και τη… βίζα

Με μία συνάντηση, ανεπίσημη κατά το πρωτόκολλο, η οποία κράτησε περισσότερο του αναμενομένου και με μία ατζέντα στην οποία κυριαρχούσε περισσότερο η οικονομία, παρά τα διμερή ζητήματα και οι διεθνείς εξελίξεις, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκλεισε τον κύκλο των επαφών του, συζητώντας με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου μετέφερε και επιστολή των Μέρκελ και Σαρκοζί με τις σκέψεις των Ευρωπαίων ηγετών για την πλήρη αναδιάρθρωση των μηχανισμών που διέπουν τα διεθνή οικονομικά σε καιρούς παγκοσμιοποίησης.
Ο στόχος δεν ήταν παρά οι κερδοσκοπικοί μηχανισμοί, οι οποίοι στράφηκαν κατά της Ελλάδας, θα επιτεθούν εναντίον του υπόλοιπου μεσογειακού Νότου και στη συνέχεια, όπως αναμένεται, θα επιτεθούν και εναντίον της βρετανικής στερλίνας.

Κατά τις δηλώσεις του, που δεν έγιναν από κοινού με τον κ. Ομπάμα, λόγω του ανεπίσημου της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, που έχουν εκπονήσει από κοινού με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγγέλα Μέρκελ, για τον περιορισμό της δράσης των κερδοσκόπων.
Η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση της διεθνούς κερδοσκοπίας, καθώς και το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας, ήταν τα δύο ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την αποφασιστικότητα, όπως είπε, του ελληνικού λαού να βάλει την χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσης, διαβεβαίωσε τον κ. Ομπάμα για τη στήριξή του στην πολιτική του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, για μία λύση του Kυπριακού, καθώς και για την πρωτοβουλία του να ξεκινήσει το 2014 η ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, γεγονός που θα αποτελέσει ένα σταθεροποιητικό παράγοντα για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Παπανδρέου, ήδη από το πρωί της Τρίτης, είχε διασφαλίσει τη θερμή πολιτική υποστήριξη που διεκδικούσε από την αμερικανική κυβέρνηση. Τη στήριξη αυτή εξέφρασε δημόσια η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και στη συνέχεια οι υπόλοιποι αξιωματούχοι, τους οποίους συνάντησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως η πρόεδρος του Κογκρέσου, Νάνσυ Πελόσι.

Η ουσιαστικότερη, ωστόσο, αν και έμμεση στήριξη, προήλθε με την κατάργηση της θεώρησης (βίζα) για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αμερική, ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων ετών, που είχε υποβάλει η Αθήνα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιλυθεί.
Από: www.zougla.gr