Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Σχεδιασμοί και σενάρια με θύματα τους λαούς


Στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου προσανατολίζεται η Κομισιόν
Το χαρτί του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με όρους λειτουργίας αντίστοιχους του ΔΝΤ, ρίχνει στο παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να φτιάξει έναν ακόμα εσωτερικό μηχανισμό για την καταλήστευση των λαών και τον ασφυκτικότερο έλεγχο της εφαρμογής της αντιλαϊκής στρατηγικής σε κάθε κράτος - μέλος.
Ο Ολι Ρεν, επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, δήλωσε στην εφημερίδα «Financial Times Deutschland» ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τη Γερμανία και «είναι έτοιμη να προτείνει ένα τέτοιο ευρωπαϊκό εργαλείο που να έχει τη στήριξη των χωρών - μελών της ευρωζώνης». Υπογράμμισε ακόμα ότι η βοήθεια θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους.

«Καλή και ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε τη σκέψη για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «θέλουμε να μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας στο μέλλον χωρίς το ΔΝΤ». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να ιδρυθεί ένα τέτοιο ταμείο χωρίς αλλαγές στην Ευρωσυνθήκη».
Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ισχυρίζεται πως έχει συγκροτηθεί ολιγομελής ομάδα, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και κυβερνητικών στελεχών από ορισμένα κράτη - μέλη, ανάμεσά τους της Γερμανίας και της Γαλλίας, η οποία μελετά την παροχή πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ύψους έως και 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις εκ μέρους των χωρών που θα συμμετέχουν.
Λύση εντός των πλαισίων του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και όχι προσφυγή στο ΔΝΤ, προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στη γερμανική έκδοση των «Financial Times».
Σενάρια για την Ευρωζώνη
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης μετά την κρίση στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό χτεσινό άρθρο στο «Reuters» επισημαίνει τέσσερα σενάρια για το μέλλον της ευρωζώνης, τα οποία ήδη συζητιούνται στο πλαίσιο της ΕΕ, καταγράφοντας παράλληλα τις αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης.
Το πρώτο σενάριο αφορά τη «στενότερη οικονομική διακυβέρνηση με νέες αρμοδιότητες εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γιούροστατ στα οικονομικά των κρατών - μελών και πιθανόν και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου δανεισμού, το οποίο θα αποτελεί την ύστατη λύση». Με το σενάριο αυτό φαίνεται να συντάσσονται - με βάση προηγούμενες δηλώσεις τους - ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, ενώ την αντίθεσή της έχει εκφράσει η Γερμανία.
Το δεύτερο σενάριο αφορά την εδραίωση της Ευρωζώνης των δυο ταχυτήτων, όπου - όπως επισημαίνεται στο άρθρο - «μπορεί να προκαλέσει αγανάκτηση και επιδείνωση της δυσπιστίας ανάμεσα στα μεγάλα και τα μικρά κράτη - μέλη και ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο».
Το τρίτο σενάριο αφορά την πιθανότητα να προσφύγει κάποια χώρα για βοήθεια στο ΔΝΤ. Στο άρθρο σημειώνεται ότι παρόλο που η πιθανότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί και πολλοί οικονομολόγοι το προκρίνουν ως λύση, «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν μετατρέψει το θέμα σε ταμπού», με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι «η ευρωζώνη είναι ανίκανη να λύσει τα δικά της προβλήματα».
Το τέταρτο σενάριο αφορά την αποπομπή ενός κράτους - μέλους από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο το συγκεκριμένο άρθρο χαρακτηρίζει ως «απίθανο».
Από: www.rizospastis.gr