Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό

Μέτρα - σοκ για το ασφαλιστικό υπόσχεται η κυβέρνηση στην Κομισιόν και δεσμεύεται μεταξύ άλλων για «ψαλίδι» στα ανώτατα όρια των συντάξεων, σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και νέα φόρμουλα υπολογισμού των συντάξεων. Παράλληλα ετοιμάζεται συνταγή ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. 
Μαζί με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προαναγγέλλει την εφαρμογή συνταγής ΔΝΤ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αναμόρφωση του ΓΛΚ και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στους αμέσως επόμενους μήνες. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται στην έκθεση προόδου για την εκτέλεση του ΠΣΑ, που εστάλη τη Δευτέρα στην Κομισιόν, στην οποία η κυβέρνηση δηλώνει ετοιμότητα για πρόσθετες περικοπές δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, προαναγγέλλει βαθύτερη ύφεση φέτος και παραθέτει στοιχεία για τα έσοδα πρώτου διμήνου που διαμορφώθηκαν κάτω του προβλεπόμενου στόχου.
Παράλληλα, παραδέχεται ότι θα είναι φέτος αυξημένες πέραν των προβλεπόμενων οι δαπάνες για πληρωμή τόκων. Στην έκθεση, βάσει της οποίας το EcoFin θα διατυπώσει γνώμη για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο, θα προβλέπει:
«Ψαλίδι» στα ανώτερα όρια των συντάξεων, που πρακτικά παραπέμπει σε μείωση των υψηλών συντάξεων.
Σταδιακή αύξηση των νομίμων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και για γυναίκες.
Αλλαγή στη φόρμουλα υπολογισμού των συντάξεων.
2. Η οικονομία φέτος θα αντιμετωπίσει βαθύτερη ύφεση, με το ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ να αναμένεται πλέον τουλάχιστον στο -1,2%, και το πιθανότερο κάτω του -2%. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, υπάρχει ήδη φέτος αρνητική επίπτωση - 0,9% από τη βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση πέρσι, που σημαίνει πρακτικά ότι στην καλύτερη περίπτωση φέτος ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα είναι στην καλύτερη περίπτωση -1,2%. Ο υπουργός Οικονομικών είχε πει προ ημερών ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη, αλλά ο ρυθμός συρρίκνωσης δεν θα ξεπεράσει το - 2%. Σε δημοσκόπηση που διενήργησε χθες το Reuters η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθεί 1,5% φέτος και να επανέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το 2011.
3. Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναμόρφωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παράλληλα, υπό εξέταση είναι η υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου κατάρτισης και ελέγχου του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του οποίου καθίσταται σαφές ότι θα υπάρξουν πρόσθετες περικοπές δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, φέτος και τα επόμενα χρόνια. Επίσης προαναγγέλλεται η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και η απελευθέρωση ενός αριθμού κλειστών επαγγελμάτων εντός του τρίτου τριμήνου του 2010.
4. Κάτω από τον προβλεπόμενο στόχο του 9,2% βρέθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ενσωματώνονται στην έκθεση ο ρυθμός αύξησης των εσόδων διαμορφώθηκε στο 7,9%. Τον Ιανουάριο οι εισπράξεις του Δημοσίου «έτρεξαν» με ρυθμό 9,9%, ενώ το Φεβρουάριο «προσγειώθηκαν» στο 4,5%. Η αρνητική εικόνα που παρουσίασαν τα έσοδα το Φεβρουάριο αποδίδεται κυρίως στις απεργιακές κινητοποιήσεις εφοριακών και τελωνειακών, καθώς επίσης και στην τμηματική καταβολή του ΦΠΑ. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει, μιλώντας στην «Η» ότι η εικόνα του Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι ελαφρώς πιο βελτιωμένη με τα τελικά στοιχεία.
5. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η υλοποίηση του ΠΣΑ τρέχει ιδιαίτερα γρήγορα, ταχύτερα από τους στόχους που έχουν τεθεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα προβλέπει:
Εφαρμογή ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.
Σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων, αμοιβών.
Τεκμήρια εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αύξηση φορολογίας για τις εταιρείες off - shore.
Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Εφαρμογή point system για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται από την εφορία.
Ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (στο τέταρτο τρίμηνο του 2010).
Ελαχιστοποίηση των απευθείας συναλλαγών εφοριακών και ελεγχόμενων.
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και ποσοτικοποίηση των τελευταίων μέτρων, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ που έλαβε η κυβέρνηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους αυξημένους κινδύνους που διέπουν την υλοποίηση του ΠΣΑ, και έχουν κυρίως να κάνουν με τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση και το υψηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο.
Μείωση ελλείμματοςΣημαντική μείωση σημείωσε στο πρώτο δίμηνο του έτους το ταμειακό έλλειμμα (καθαρές δανειακές ανάγκες) της Kεντρικής Kυβέρνησης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Tραπέζης της Eλλάδος, την περίοδο Iανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010 διαμορφώθηκε στα 1.641 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3.403 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009 (μείωση 50,2%).
Tην ίδια περίοδο, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση αυξήθηκαν κατά 6,5% και ανήλθαν σε 8.460 εκατ. ευρώ από 7.943 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,1% και διαμορφώθηκαν σε 8.555 εκατ. ευρώ από 9.418 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Eπίσης το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε σε 736 εκατ. ευρώ έναντι 2.223 εκατ. ευρώ το δίμηνο Iανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2009.
Από: www.imerisia.gr