Ασφυκτικές πιέσεις για να επισπευσθούν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (από το 2015, αντί για το 2018 που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο), καθώς και για να ενσωματωθούν ορισμένα από τα 11 μέτρα για το Ασφαλιστικό που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, ασκεί η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του Μαΐου θα ληφθούν αποφάσεις για τις προσθήκες ή τροποποιήσεις (σύμφωνα με το πνεύμα του μνημονίου) που θα ενσωματωθούν στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας.
Τα δύο σημεία-φωτιά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και δεν έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό είναι:1Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1-1-1993.
2Σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από τα 37 στα 40 έτη, έως το 2015.
Τόσο ο υπουργός Α. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι η τρόικα ζητεί την επίσπευση των αλλαγών, από το 2015. Χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9.89 ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Υπάρχει περίπτωση να έχουμε απόκλιση στο 2018, γιατί η τρόικα θέλει να ισχύσει από το 2015 και έχουμε ισχυρές πιέσεις. Περιμένω τις απόψεις των κοινωνικών φορέων, όχι σε μια κόλλα χαρτί αλλά να μου πουν τι θα γίνει. Αν προβλέπουν απόκλιση δημοσιονομική, δεν μπορώ να τις κάνω δεκτές».
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, από την 1-1-2018 καθιερώνεται η βασική σύνταξη (360,00 ευρώ). Τη σύνταξη θα δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, οι οποίοι θεμελιώνουν πρώτη φορά συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1-1-2018 και εφεξής. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και νωρίτερα από τα 65 έτη, αλλά θα μειώνεται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
Πανικός στο Δημόσιο
Στο μεταξύ, χαμηλότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια δουλειάς περιμένουν και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι οποίοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν ενόψει των επερχόμενων ανατροπών. Παρά τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε για τη διατήρηση των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, χιλιάδες είναι οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης. Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει ρύθμιση που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο έως 12 μήνες τον χρόνο από το 2011, προκειμένου να εξισωθούν με εκείνα των ανδρών.
«Δεν θίγονται»
Σημειώνεται ότι με διάταξη που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα ορίζεται πως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται τουλάχιστον μέχρι 31-12-2010 δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους από τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης από 1-1-2010, να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου.
Από: www.tanea.gr