Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ανατροπές στο ασφαλιστικό


Άγριο «ψαλίδι» στις συντάξεις, ανατροπές στον τρόπο που θα υπολογίζονται οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας για την τριακονταπενταετία και τις μητέρες, πλήρη σύνταξη στα 40 έτη ασφάλισης και δραστική περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, αναμένεται πλήρης σύνταξη στα 40 έτη με αναπλήρωση 70% και καμία σύνταξη κάτω των 60. Το γενικό όριο ηλικίας παραμένει στα 65 έτη, ενώ οι μητέρες ανηλίκων ανεβαίνουν από τα 50 στα 55 έτη. Παράλληλα, μειώνεται η σύνταξη κατά 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου, ενώ σύνταξη με 35ετια θα δίνεται στα 60 αντί στα 58. Την ίδια ώρα, κόβονται οι συντάξεις συνταξιούχων που εργάζονται και άγαμων θυγατέρων, την ώρα που επιβάλλεται ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ.
Από το 2013 στο ΙΚΑ θα ενταχθούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ θεσπίζεται βασική σύνταξη 360 ευρώ και ανταποδοτική σύνταξη το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τις ασφαλιστικές εισφορές και παραμένει το δικαίωμα αποχώρησης με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας.
Οι μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές θα είναι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μετά το 2013. «Μη παρέμβαση θα ισοδυναμούσε με μη σύνταξη», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.
«Για πρώτη φορά θα έχουμε τόσες πολλές και ριζικές αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε στον ΑΝΤ1 ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης.