Ερχονται προσφυγές για τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού και των συντάξεων- Νομικές αντιρρήσεις για τον ΛΑΦΚΑ
Το γεγονός αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των οικονομικών υπουργών, οι οποίοι «βομβαρδίζουν» το Ελεγκτικό Συνέδριο με ερωτήματα γύρω από τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων, που πρόκειται να φέρουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αποστείλει στους νομικούς συμβούλους του κράτους και στο Συνέδριο σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να έχει μια πρώτη νομική γνωμοδότηση γύρω από το ενδεχόμενο να καταπέσουν μελλοντικά στις αίθουσες των δικαστηρίων. Κάτι τέτοιο συνιστά ένα εφιαλτικό σενάριο για την κυβέρνηση, καθώς θα ανατρέψει ολόκληρο τον οικονομικό σχεδιασμό και φέρνει σε δεινή θέση αυτούς που θα κληθούν να επιστρέψουν σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους όσα περικόπηκαν.
Το παράδειγμα του ΛΑΦΚΑ που κρίθηκε αντισυνταγματικός και ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους έχει «στοιχειώσει» το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να ρωτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νέα ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ που επιβάλλει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς θεωρείται σίγουρο ότι η απάντηση θα είναι αποτρεπτική για την εφαρμογή της. Αλλωστε το δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική και την προηγούμενη ρύθμιση του ΛΑΦΚΑ.
Επισήμως δεν υπάρχει ερώτηση για τη συνταγματικότητα των περικοπών που έχουν επιβληθεί στα δώρα και στα επιδόματα εορτών και αδείας, καθώς έγκυροι νομικοί θεωρούν βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα στο μέλλον θα κριθούν αντισυνταγματικά και η τότε κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει τεράστια ποσά στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
Πάντως, με εντολή του υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητηθεί η νομική συνδρομή του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα των παρακάτω ασφαλιστικών αλλαγών:
1. Την εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο που θα ολοκληρωθεί εντός τριετίας 2011- 2013.
2. Την κατάργηση των συντάξεων άγαμων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών.
3. Την αναστολή καταβολής συντάξεων χηρείας κάτω των 50 ετών. 4. Την υποχρεωτική ένταξη των νέων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ από 1.1.2013.
Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θίγουν τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους που θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στην υπηρεσία από πέντε ως δεκαπέντε έτη. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η εξίσωση θα γίνει σταδιακά από το 2011 και θα ολοκληρωθεί σε τρία έτη, δηλαδή το 2013.
Παράλληλα, μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί στους συνταξιούχους και για την τύχη του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το γνωστό ΕΚΑΣ.
Οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι το επίδομα θα καταβληθεί εφέτος κανονικά στους χαμηλοσυνταξιούχους με βάση τα εισοδήματα του 2008, αλλά από το 2011 όλο το σύστημα κοινωνικών παροχών και πρόνοιας θα επανεξεταστεί. Εν τω μεταξύ νέο κύκλο κινητοποιήσεων αποφασίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρώντας στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις.
Σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία θα αποφασίσει να μην προσέλθει στον διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. Ταυτοχρόνως αναμένεται να αποφασίσει απεργία η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν θα συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου. Στο μεταξύ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν σε συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συγκέντρωση στην Ομόνοια την 1η Ιουνίου διοργανώνει το ΠΑΜΕ.
Από: www.tovima.gr