Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 μηνών βρέθηκε από χθες η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, για να συνεχίσει σήμερα να υποχωρεί κάτω από τα 1,25 δολ (1,246). Παράλληλα, οι πολύ χαμηλότερες των αναλυτών προβλέψεις κερδών της Sony και η πεισματικά υψηλή ανεργία στις ΗΠΑ, που μείωσε 1% χθες τον Dow, οδήγησαν σε ανάλογη κάμψη και τις ασιατικές αγορές. Και ενώ το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,5% τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέφτουν ακόμη περισσότερο (2% περίπου), με τις αγορές της Νότιας Ευρώπης να σημειώνουν την μεγαλύτερη κάμψη.
Να σημειωθεί πως η Sony, η οποία αποτελεί βαρόμετρο για την καταναλωτική δαπάνη, ανέφερε ότι οι δημοσιονομικές περικοπές στην Ευρώπη θα την επηρεάσουν σημαντικά εφόσον συνεχισθούν.
Ενώ, λοιπόν, αρχικά η ανακοίνωση δημιουργίας μηχανισμού διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών-μελών από Ευρωζώνη και ΔΝΤ ύψους 1 τρισ. δολάρια προκάλεσε ευφορία στις αγορές γιατί απομάκρυνε τον κίνδυνο χρεοκοπιών, τώρα που γίνεται αντιληπτό από τις αγορές πως η διάσωση έχει σοβαρά συνοδευτικά μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών και ελλειμμάτων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία (με προοπτική επέκτασής τους στην λοιπή Ευρώπη) μεταβάλλονται σημαντικά οι προσδοκίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη.
Με άλλα λόγια πίσω από την κάμψη τιμών των ασιατικών αγορών καθώς και των εμπορευμάτων (το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι) βρίσκεται η ανησυχία των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης. Δεν είναι τυχαίο που ο χρυσός επέστρεψε στα κορυφαία επίπεδα των 1240 δολ.
Το κλίμα αυτό επιβαρύνθηκε και από τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, ενώ δεν έχουν εκλείψει οι αβεβαιότητες σχετικά με τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης του χρέους στην Ευρώπη. Γεγονός που πιέζει σταθερά προς τα κάτω την ισοτιμία του ευρώ (1,2526 σήμερα).
Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου υποχώρησε χθες το βράδυ στα 1,2516 δολάρια που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαρτίου του 2009. Σήμερα. όμως, έπεσε ακόμη πιο χαμηλά στα 1,246 δολ. "Οι αιτίες της κρίσης χρέους στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη επιλυθεί " λέει ο αναλυτής Γιον Νιχέι της εταιρίας Tokai Tokyo Securities Co,στο Τόκιο. “Οι πολίτες έχουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του πακέτου αντιμετώπισης του χρέους" πρόσθεσε.
Τέλος τα ελληνικά σπρεντ σημειώνουν άνοδο κατά 38 μονάδες βάσης, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία ακολουθούν με άνοδο 3 και 10 μονάδων βάσης αντίστοιχα.
Από: www.enet.gr