Οι τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά, οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο. Περιθώρια για αυταπάτες, για αμφισημίες και ερμηνείες δεν υπάρχουν. Τα γεγονότα μιλάνε απο μόνα τους. Η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ συνέταξαν ένα μνημόνιο το οποίο βάζει ταφόπλακα στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και καταργεί τις συντάξεις. Τώρα έφτασε η στιγμή της αποκάλυψης. Ετσι το υπουργείο Εργασίας αποσύρει ουσιαστικά το σχέδιο νόμου που είχε δώσει στη δημοσιότητα και δειλά - δειλά μέσω διαρροών προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο βήμα. Και αυτό είναι η νομοθέτηση του μνημονίου και ό,τι αυτό επιτάσσει, όπως άλλωστε ήταν καθαρό από την πρώτη στιγμή.
Τι λέει το μνημόνιο με λίγες κουβέντες: Πλήρη σύνταξη μόνο με 40 χρόνια εργασίας. Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος για όλους. Κανένας δεν μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν το 60ό έτος ακόμα και αν έχει 40 χρόνια εργασίας ακόμα και αν υπάγεται στο καθεστώς των ΒΑΕ. Η αποχώρηση κάποιου εργαζόμενου που δεν έχει συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας μεταξύ του 60ού και 65ου έτους, στην πραγματικότητα απαγορεύεται, αφού για κάθε έτος πριν το 65ο, θα επιβάλλεται «τιμωρία» και η σύνταξη θα μειώνεται κατά 5% ετησίως, πέραν της μείωσης που θα επέρχεται γιατί δεν θα έχουν συμπληρωθεί τα 40 χρόνια εργασίας. Η εφαρμογή των μέτρων για την αύξηση των ορίων ηλικίας, ουσιαστικά αρχίζει από την 1/1/2011.
Οι συντάξεις παύουν να είναι συντάξεις, μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα. Το ύψος της αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού δεν θα ξεπερνά το 48%. Αυτή θα είναι η οροφή, δηλαδή η μεγαλύτερη σύνταξη για όλους. Η λεγόμενη «βασική σύνταξη» των 360 ευρώ, πετάγεται στο καλάθι των αχρήστων πριν ακόμα στεγνώσει το προπαγανδιστικό μελάνι. Η μη καταβολή της «βασικής σύνταξης», γιατί περί αυτού πρόκειται ανεξάρτητα πώς θα το παρουσιάσει η κυβέρνηση, σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και μακροπρόθεσμα καταργείται η συμμετοχή του κράτους στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το σύστημα μετατρέπεται σε ατομικό και κεφαλαιοποιητικό. Δεν θα διαφέρει πλέον από την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία αποκτά νομιμοποίηση και αντικειμενικό έδαφος ανάπτυξης. Από την 1/1/2015 που αρχίζει ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τα νέα δεδομένα, οι έτσι και αλλιώς μίζερες συντάξεις θα καταρρεύσουν.
Αυτό που κρίνεται αυτή τη στιγμή είναι πολύ συγκεκριμένο: Κρίνεται αν θα υπάρχει δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αν οι σημερινοί εργαζόμενοι και πολύ περισσότερο οι νέες γενιές θα έχουν σύνταξη, αν θα έχουν έστω και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και σε αυτό πρέπει να απαντήσουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, όλοι οι άνθρωποι του μόχθου. Να απαντήσουν δηλαδή αν θα αφήσουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. και τις αυταπάτες του ΣΥΝ, να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση, να εξολοθρεύσουν τις νέες γενιές. Και σε αυτό το δίλημμα, σε αυτή την πρόκληση δεν υπάρχει μέση λύση. Ο δρόμος του αγώνα και της ταξικής αντεπίθεσης είναι μονόδρομος.
Από: www2.rizospastis.gr