Πόσο υπαρκτό είναι το πρόβλημα της προμήθειας αργού πετρελαίου για τη χώρα μας; Όσο περνάει ο καιρός και η κρίση βαθαίνει, ολοένα και περισσότερο, είναι η σωστή απάντηση.
Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στην αγορά και αναφέρουν ότι οι περισσότερες από τις προμηθεύτριες χώρες δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς απαιτούν εξόφληση με μετρητά, αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα. Με εξαίρεση το Ιράν, όλοι οι πιστωτές της Ελλάδας, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, σφίγγουν τη θηλειά γύρω από τη χώρα.
Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα, ο βαθμός εξάρτησης της Ελλάδας από την Τεχεράνη να αυξάνει ολοένα και περισσότερο.
Ήδη, έχει φτάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 40%, από μόλις 18% που ήταν στις εποχές των νορμάλ συνθηκών. Το Ιραν, για τους δικούς του λόγους, συνεχίζει να προμηθεύει την Ελλάδα με αργό, με τους προ κρίσης όρους, γεγονός το οποίο στη παρούσα φάση αποδεικνύεται ευεργετικό για την οικονομία της χώρας. Όμως, όσο γίνεται αυτό, τόσο αυξάνει ο βαθμός εξάρτησης, με αποτέλεσμα να προκαλείεται διεθνής ανησυχία.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση φέρεται να έχει κάνει διάβημα στην αντίστοιχη ελληνική, για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς όμως να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τον απεγκλωβισμό της χώρας απ αυτή τη διελκυνστίνδα.
«Σε κανέναν δεν αρέσει να εξαρτάται τόσο πολύ από κάποιον άλλον, αλλά τι γίνεται όταν δεν υπάρχει εναλλακτική;». Αυτό είναι το ερώτημα που εκφράζεται αρμοδίως, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί κάποια οριστική και ξεκάθαρη απάντηση από πουθενά.
Αντανάκλαση: newscode