Δεν έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες, από τότε που οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Διαμαντοπούλου συνυπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή – πολιτική παρέμβαση που προκάλεσε σάλο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, θεωρήθηκε,δικαίως ανοιχτή αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου και έθετε, εν όψει της αναπόφευκτης δρομολόγησης των διαδικασιών διαδοχής τα θεμέλια ενός ισχυρού εσωκομματικού πόλου που θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή την κοινωνική πτέρυγα.
Δύο μήνες αργότερα, το μέτωπο των τριών υφίσταται μόνον τυπικά. Η δημοσίευση μιας νέας επιστολής, που θα αποτελεί την πολιτική πλατφόρμα του πόλου καθυστερεί επειδή οι τρεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν, και όχι λόγω περιεχομένου. Η σύνταξη της επιστολής άλλωστε είχε ανατεθεί στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, που προσέγγισε άμεσα τους τρεις και πλήρωσε την άρση της εύνοιας του συστήματος Παπανδρέου με την έκπτωση του από την κυβέρνηση.
Αυτό στο οποίο δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι τρεις είναι το αιώνιο ερώτημα σε τέτοιες συμμαχίες, δηλαδή στο ποιος θα ηγηθεί. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το επιθυμεί και έχει τις καλύτερες πιθανότητες, αν η εκλογή πάει από τη βάση, ωστόσο και η Άννα Διαμαντοπούλου θέλει να είναι υποψήφια, κάτι που σημαίνει ότι ανάμεσα τους δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από το σημερινό άρθρο μανιφέστο της κας Διαμαντοπούλου στα ΝΕΑ.
Μια συνάντηση που θα ξεκαθάριζε την στρατηγική, εκκρεμεί, ενώ εν τω μεταξύ και οι τρεις βλέπουν χωριστά κόσμο χωρίς να λύνουν το πρόβλημα της ηγεσίας. Το αποτέλεσμα είναι, ακόμα και στελέχη και βουλευτές που υπό κανονικές συνθήκες θα συμπαρατάσσονταν με τους τρεις να μεταναστεύουν στο στρατόπεδο Βενιζέλου.
Από τους τρεις μόνον ο Γιάννης Ραγκούσης δεν έχει εκδηλώσει αρχηγικές φιλοδοξίες, ούτε έχει τοποθετηθεί στο θέμα της ηγεσίας. Με μικροκομματικά κριτήρια, θα έπρεπε να προωθήσει την υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου, που έχει τις μικρότερες πιθανότητες, ώστε να αποτύχουν και οι δύο «παλιοί» στην εκλογική διαδικασία ενώ εκείνος παραμένει άφθαρτος. Ωστόσο ο κ. Ραγκούσης, λένε, σπανίως λειτουργεί με γνώμονα ταμικροκομματικά κριτήρια.
Αντανάκλαση: newpost