Έναν πρωτόγνωρο και πρωτοφανή τρόπο επέλεξε η δημοτική αρχή των Αθηνών για να διώξει τους αστέγους και τους τοξικομανείς από την πλατεία Κλαθμώνος ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Εν μία νυκτί απομάκρυνε όλα τα παγκάκια πάνω στα οποία οι συνάνθρωποι μας έβρισκαν καταφύγιο χωρίς βέβαια να μεριμνήσει για την τύχη τους.
Η δημοτική αρχή της Αθήνας, απ’ ότι φαίνεται ενέδωσε στις πιέσεις μερίδας πολιτών και καταστηματαρχών της περιοχής που λέει ότι το κάτω μέρος της πλατείας Κλαθμώνος έχει μετατραπεί σε κέντρο χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ότι η δυσοσμία είναι αφόρητη από τις ακαθαρσίες των αστέγων καθώς και ότι φοβούνται οι πολίτες να διέλθουν από το συγκεκριμένο σημείο.
Πηγές από τον δήμο Αθηναιών λένε ότι πρόκειται για απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που πέρασε με πλειοψηφία στο πλαίσιο της ανάπλασης του κέντρου και ότι για τους αστέγους υπάρχουν κοινωνικές υπηρεσίες.
Η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού του δήμου κρεμάει λαμπάκια στα δέντρα κάτω απο τα οποία έβρισκαν καταφύγιο οι άστεγοι
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που λέει ότι όταν μείνεις σε συνθήκες αστέγου μερικές ώρες τότε μόνο συνειδητοποιείς ότι η ανασφάλεια δεν έχει οροφή. Και ότι κανένας άνθρωπος που διαθέτει κοινή λογική δεν θα επέλεγε τέτοιο τρόπο ζωής.
Μόνο έτσι θα καταλάβει κανείς ότι ο άστεγος είναι κατά κανόνα και άρρωστος. Ένα βαρύ ή ελαφρύτερο ψυχιατρικό πρόβλημα, η βύθιση σε μια εξάρτηση και πολλές άλλες αιτίες σχεδόν όσες και οι άστεγοι.
Όπως δήλωσε στο Νewsit o Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, Πέτρος Κωνσταντίνου «είναι μια άκαρδη επίθεση σε βάρος των ανθρώπων που είναι άστεγοι. Πρώτα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για μετεγκατάσταση αυτών των συνανθρώπων μας και μετά να γίνουν έργα ανάπλασης».
Μπορει ο δήμος να ξηλώσει τα παγκάκια οι άστεγοι όμως δύσκολα θα φυγουν απο την πλατεια
Είναι η τιμωρία όσων δεν ενσωματώνονται ή όσων βρέθηκαν κάποια κρίσιμη στιγμή εκτός εργασίας ή και οικογένειας. Είναι το μέτρο των ανοχών και των αντοχών της κοινωνίας μας. Όσο πιο αόρατοι οι άστεγοι τόσο πιο εκδικητικός ο κόσμος μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες μη κυβερνητικών οργανώσεων οι άστεγοι της Αθήνας έχουν φτάσει τις 20.000 και αν πράγματι οι υπηρεσίες λειτουργούσαν δεν θα ζούσαν μέσα στην εξαθλίωση. Πέραν των περιπώσεων που αφορούν ναρκωτικά και ψυχικές ασθένειες ή σωματική αναπηρία, πρόκειται τελευταία όλο και περισσότερο για ανθρώπους που μέχρι πρότινος δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα βρίσκονταν μία ημέρα στο δρόμο.
Αντανάκλαση: newsit