Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Την αποφυλάκιση του Εφραίμ εισηγήθηκε ο Εισαγγελέας Εφετών

Την αποφυλάκιση του Εφραίμ εισηγήθηκε ο Εισαγγελέας ΕφετώνΥπέρ της αποφυλάκισης, με όρους, του ηγούμενου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ τάσσεται ο εισαγγελέας Εφετών Π. Μαντζούνης, ο οποίος εισηγείται στην ανακρίτρια της υπόθεσης των ανταλλαγών του Δημοσίου με την αγιορείτικη μονή, να κάνει δεκτή την προσφυγή που υπέβαλε ο αρχιμανδρίτης πριν λίγες ημέρες.
Στην αίτησή του προς την ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, ο ηγούμενος της μονής επικαλείται λόγους υγείας, ενώ επαναλαμβάνει ότι είναι αθώος των κακουργηματικών κατηγοριών που αντιμετωπίζει για τις λεγόμενες «ιερές ανταλλαγές».

Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις 23 Δεκεμβρίου με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που συνεδρίασε για να λύσει τη διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ της ανακρίτριας και του αρμόδιου εισαγγελέα ως προς το θέμα της προφυλάκισής του.
Ο κ. Ματζούνης είχε κρίνει ότι ο Εφραίμ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα, καθώς και με εγγυοδοσία 200 χιλιάδων ευρώ. Η κ. Καλού είχε ταχθεί υπέρ της προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου μοναχού.
Τον τελικό λόγο για την έκβαση της αίτησης του επικεφαλής της μονής Βατοπεδίου θα έχει η εφέτης η οποία πάντως, προς το Συμβούλιο Εφετών που συνεδρίασε για να λύσει τη διαφωνία της με τον εισαγγελέα, είχε διατυπώσει την άποψη πως σε βάρος του ηγούμενου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και πως είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα αδικήματα.
Σε περίπτωση που η ανακρίτρια απορρίψει το αίτημα του Εφραίμ, ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει με νέα αίτησή του στο Συμβούλιο Εφετών.

Αντανάκλαση: 24h