Αναβρασμός επικρατεί σε Παιδεία, Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση με κινητοποιήσεις από τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους φαρμακοποιούς και τους εργαζόμενους στους δήμους.
Αναλυτικότερα, διήμερη αναστολή της λειτουργίας τους, την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι δήμοι όλης της χώρας, σε υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Έκτακτου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μετά τις περικοπές στους ήδη μειωμένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αιρετών στην πλατεία Κλαυθμώνος (11:00 π.μ.) και ακολούθησε πορεία. Ακολούθως, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (1:00 μ.μ.). Προηγήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.Την Πέμπτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Βουλής (10:00 π.μ.) αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα ενημερώσει τους βουλευτές για τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
«Λουκέτο» σήμερα και στα περισσότερα σχολεία της χώρας, μία μόλις ημέρα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθώς οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και οι καθηγητές στάση εργασίας.
Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν έως τις 21 Σεπτεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους είναι οιπανεπιστημιακοί, καλώντας τους φοιτητές να κατανοήσουν τα προβλήματα τους.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει:
«Η μεσοσταθμική μείωση του 17,5% έρχεται σε συνέχεια ήδη μεγάλων μειώσεων της τάξης του 25% στους μισθούς μας από το 2009. Αν εφαρμοσθούν οι εξαγγελθείσες περικοπές η συνολική μείωση των αποδοχών μας θα φτάσει το 40-45%. Πιο συγκεκριμένα, πανεπιστημιακός που εισέρχεται για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο σε ηλικία σχεδόν 40 ετών μετά από πολυετείς σπουδές και την καθιερωμένη πλέον θητεία σε απλήρωτη διδασκαλία θα αμείβεται με 950 ευρώ καθαρά, ενώ οι καθαρές αποδοχές ενός πρωτοβάθμιου καθηγητή στο πέρας της σταδιοδρομίας του θα είναι περίπου 1900 ευρώ».
Ταυτόχρονα, «ρολά κατεβάζουν» σήμερα και τα φαρμακεία του Πειραιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Tην ίδια ώρα, αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην πολιτική της σε ό,τι αφορά στις νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, καθώς και σε ενδεχόμενη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, φέρονται οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ και το Τραμ.
Στη διάρκεια κοινής σύσκεψης τα Σωματεία των εργαζομένων στα τρία συγκεκριμένα μέσα, αποφασίστηκε συντονισμένη αντίδραση στο «νέο τσουνάμι» μέτρων, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, και προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε «σειρά κινητοποιήσεων», οι οποίες θα καθοριστούν την Πέμπτη σε νέα κοινή Γενική Συνέλευση, η οποία δεν θα έχει επίπτωση στα δρομολόγια.