Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Στο τραπέζι μειώσεις συντάξεων, το Μάη οι ομαδικές απολύσεις

Η επόμενη συνάντηση για το Ασφαλιστικό θα γίνει το Σάββατο

Μειώσεις συντάξεων τώρα και ομαδικές απολύσεις από το Μάη είναι τα κεντρικά θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τις συζητήσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου όπως έδειξε η πρώτη τους συνάντηση που έγινε σήμερα.

Για το Ασφαλιστικό ο υπουργός εκτίμησε μετά τη συνάντηση πως όλα είναι στον αέρα επιβεβαιώνοντας τα σενάρια πως οι δανειστές ζητούν μειώσεις, κύριων και επικουρικών, συντάξεων αλλά και μείωση του ποσού των 380 ευρώ της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» που θα πρέπει να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τέθηκε θέμα μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων που θα σηματοδοτήσει τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών και έδειξαν ότι δεν συμφωνούν με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να συνδεθούν οι εισφορές με τις παροχές δηλαδή αν οι αγρότες καταβάλουν μικρότερες εισφορές τότε να λαμβάνουν και μικρότερη σύνταξη.

Σε ότι αφορά τις επικουρικές, φαίνεται πως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός αποδέχονται σημαντικές μειώσεις καθώς μετά τη συνάντηση παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, έλεγε ότι «όλα είναι ανοιχτά».

Η επόμενη συνάντηση για το Ασφαλιστικό θα γίνει το Σάββατο μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και των επικεφαλής του Κουαρτέτου, ενώ την Παρασκευή θα υπάρξουν συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο όπως έγινε γνωστό.

Πριν τη δίωρη συνάντηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας με δημοσιογράφους έλεγε, ότι «θέλουμε να έχουμε τελειώσει αυτή τη εβδομάδα» και πως η κυβέρνηση «έχει στείλει βελτιώσεις» στο Ασφαλιστικό.

Ομαδικές απολύσεις

Προ των πυλών είναι οι ομαδικές απολύσεις, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας στη συνομιλία με τους δημοσιογράφους, παραδεχόμενος πως είναι θέμα χρόνου να τεθεί από το Κουαρτέτο.

Όπως είπε «ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο μιας κοινής διαπραγμάτευσης είναι οι ομαδικές απολύσεις» και πρόσθεσε ότι αυτό θα προκύψει αργότερα, καθώς «τα εργασιακά πάνε έτσι κι αλλιώς για Μάιο» και «όχι τώρα στην πρώτη αξιολόγηση».

Ανέφερε ακόμα πως για το Εργασιακό θα συγκροτηθεί επιτροπή από εννέα μέλη, τέσσερα από την κυβέρνηση και τέσσερα μέλη από τους δανειστές, και πως αναζητείται πρόεδρος κοινής αποδοχής.

Αντανάκλαση: 902