Παράταση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη πήραν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Σήμερα, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή θα συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσουν για τις θέσεις τους ως προς τα πορίσματα.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ. Μπετενιώτης διάβασε επιστολή του εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, ο οποίος απουσίαζε για λόγους υγείας. Σε αυτήν, αναφέρεται ότι μετά την κοινοποίηση στην Εξεταστική Επιτροπή αντιγράφου της απολογίας Σ. Μαντέλη (πρώην διευθύντριας Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας στο Εφετείο Αθηνών «θεωρώ εύλογη τη συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής μας για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης».
Οπως είναι γνωστό, η Σ. Μαντέλη, στην κατάθεσή της ενέπλεξε στην υπόθεση των ανταλλαγών δημόσιων κτημάτων με τη Μονή Βατοπεδίου τους υπουργούς Α. Κοντό, Ε. Μπασιάκο. Θ. Ρουσόπουλο, καθώς και τον τότε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου. Για τους δύο πρώτους, κατέθεσε ότι υπέγραψαν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ για τους δύο επόμενους είπε ότι είχαν συντονιστικό ρόλο στις ανταλλαγές δημόσιας γης.
Στη χτεσινή συνεδρίαση δεν τέθηκε θέμα κλήσης της Α. Μαντέλη στην Επιτροπή, η οποία απέρριψε ομόφωνα αίτημα του ΛΑ.Ο.Σ. να κληθεί για κατάθεση ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες, είπαν ότι το κόμμα τους θα ζητήσει τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας σε προκαταρκτική («προανακριτική») επιτροπή για τυχόν ευθύνες του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και αυτό γιατί, όπως ανέφεραν, ο υπουργός έχει αφήσει σε εκκρεμότητα το θέμα της επαναφοράς στο δημόσιο των ακινήτων που δόθηκαν στη Μονή.
Σχετικά με ευθύνες δικών τους στελεχών ισχυρίστηκαν ότι η ΝΔ δεν δημιούργησε το θέμα, αλλά το «κληρονόμησε» από το ΠΑΣΟΚ το 2004 και είπαν ότι στο πόρισμά τους θα καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες στα πρόσωπα που υπέγραψαν τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Νέες καταθέσεις στην ανακρίτρια
Στο μεταξύ, τους ισχυρισμούς της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης Στ. Μαντέλη επιβεβαίωσαν με τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια και άλλοι μάρτυρες.
Οπως προκύπτει από την κατάθεση του Στ. Μαγιόπουλου μέλους του ΔΣ της ΚΕΔ, οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος ενδιαφέρονταν να κλείσει η υπόθεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να μη μείνει εκκρεμότητα για την επόμενη κυβέρνηση. «Εικάζω ότι οι μοναχοί του Αγίου Ορους πίεζαν να ληφθεί απόφαση προ των εκλογών για να αποφύγουν σε περίπτωση ήττας της κυβέρνησης να αρχίσουν πάλι τη διαδικασία από την αρχή και να πιάνουν πάλι τους υπουργούς της επόμενης κυβέρνησης, δηλαδή θα γινόταν πάλι ό,τι είχε γίνει με Φωτιάδη - Δρυ με τη νέα κυβέρνηση».
Ο νομικός σύμβουλος του Κράτους Χρ. Μπότσιος ανέφερε ότι οι ανταλλαγές «ήταν προειλημμένη πολιτική απόφαση». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ηλ. Κυριακόπουλος άφησε να εννοηθεί η κ. Μαντέλη εκτελούσε εντολές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Γενικού Γραμματέα. Ο οδηγός των δύο μοναχών Αγ. Αποστολίδης μίλησε για ραντεβού του Αρσένιου στο σπίτι του Θ. Ρουσόπουλου στο Π. Ψυχικό. Ο Σ. Γκασούκας κατέθεσε ότι οι ανταλλαγές έγιναν με βάση υπουργικές αποφάσεις. Εποπτεύων υπουργός στην ΚΕΔ ήταν εκείνη την εποχή ο Π. Δούκας και στο υπουργείο Γεωργίας ήταν οι Μπασιάκος και Κοντός. Παρόμοιους θέσεις υποστήριξαν η Δ. Καραμαλίγκα, η Μ. Κελεμένη και ο Γ. Ξηραδάκης.
Από παρέμβαση του ΚΚΕ το 2008 στο κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού που με τις ανταλλαγές πέρασε στην κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου
Από: www2.rizospastis.gr