Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Καταπέλτης η έκθεση για Ψωμιάδη

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ καθυστερήσεις και μειώσεις προστίμων σε βιομηχανίες που μόλυναν τη λίμνη Κορώνεια καταλογίζουν προσωπικά στον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης με έκθεση- καταπέλτη που διαβιβάστηκε στην εισαγγελία. Ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος εισαγγελέας Στέφανος Ζαρκατζιάς ζητά να εξεταστούν ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων (παράβαση καθήκοντος κ.ά.) εκτός από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, η αντινομάρχης Υγείας, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων Υγείας, Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος αντίστοιχα, καθώς και μία δημοτική σύμβουλος Λαγκαδά. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για τον «θάνατο» της Κορώνειας, ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί μόνο εις βάρος 20 βιομηχανιών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν κλείσει. 

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η Νομαρχία καθυστερούσε αναίτια τον καταλογισμό προστίμων σε 17 βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές μονάδες περιμετρικά της λίμνης.
Αυθαιρεσίες νομάρχη
«Ο νομάρχης προέβη αυθαιρέτως, χωρίς καμιά ειδική αιτιολόγηση και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του προστίμου σε δέκα από τις 17 επιχειρήσεις (τέσσερις κτηνοτροφικές και έξι βιομηχανικές) κατά 24.660 ευρώ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα. Στον Π. Ψωμιάδη καταλογίζεται επίσης ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, ενώ η πολυσέλιδη έκθεση καταλήγει με το θλιβερό συμπέρασμα: «Τα ανωτέρω οδηγούν στην εκτίμηση ότι εάν- πέρα των τυχών επιπλέον ενεργειών- επιδεικνυόταν η αντίστοιχη της απαιτούμενης προστασίας της περιοχής επιμέλεια από τους αρμόδιους φορείς οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις της λίμνης δεν θα ήταν στα σημερινά επίπεδα»!

Απαντώντας χθες σε όσα του καταλογίζονται, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τα έβαλε με τους «καρεκλοκένταυρους στην Αθήνα» και με όσους επιχειρούν να τον πλήξουν προεκλογικά, όπως είπε. «Για οτιδήποτε προκύπτει προτιμώ εγώ να καθίσω στο σκαμνί. Δεν λέει κανείς ότι με κάποια έργα που κάναμε σώσαμε τη λίμνη και από τις 17-18 επιχειρήσεις στην περιοχή κλείσαμε τις 12-13. Η λασπολογία δεν κοστίζει τίποτα», δήλωσε. 
Από: www.tanea.gr