Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Υπάρχει προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από ραδιενεργή μόλυνση, προερχόμενη από γειτονικές μας χώρες;



Ερώτηση για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ραδιενεργό μόλυνση από γειτονικές χώρες, αλλά και για να αναπτύξει διεθνή δραστηριότητα προκειμένου να ανακοπούν οι «πυρηνικές φιλοδοξίες» της Τουρκίας κατέθεσε χθες, η Βουλευτής Επικρατείας και αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, κα. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση.


Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

 Δελτίο τύπου:
Η κα. Αυγερινοπούλου ζήτησε να ενημερωθεί για το αν η κυβέρνηση έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να ανακοπεί η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει πάνω σε ενεργά ρήγματα, τουλάχιστον δύο πυρηνικά εργοστάσια και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό έδαφος.
Η Βουλευτής Επικρατείας ζήτησε να ενημερωθεί εξάλλου, για το αν η χώρα μας σκοπεύει να ζητήσει από την ΙΑΕΑ και την ΕΕ να διεξάγουν άμεσα ελέγχους αντοχής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, που ήδη λειτουργούν, δεδομένης της ύπαρξης πυρηνικών μονάδων με επισφαλή συστήματα λειτουργίας σε γειτονικές, βαλκανικές χώρες.
Στην ίδια Ερώτησή η κα. Αυγερινοπούλου ζήτησε ενημέρωση για το ποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών λαμβάνει το ελληνικό κράτος για την περίπτωση ραδιενεργού μόλυνσης, καθώς και για το πότε σκοπεύει το ελληνικό κράτος να πραγματοποιήσει γενική άσκηση ετοιμότητας επί σεναρίου ραδιενεργού μόλυνσης από γειτονικά κράτη.