Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Λύση Τσερνομπίλ;


Από: nooz
Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια "λύση Τσερνόμπιλ", να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο, όμως η προτεραιότητα είναι να ψυχθούν.
Οι ιάπωνες μηχανικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, δήλωσε ο Χινετοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, στους δημοσιογράφους.


"Με τις επιχειρήσεις ρίψης νερού πολεμάμε μία φωτιά που δεν μπορούμε να δούμε", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Η φωτιά δεν επεκτείνεται, όμως δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο", πρόσθεσε.

Η "λύση Τσερνόμπιλ" μπορεί να είναι η έσχατη για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Φουκουσίμα 1, αλλά το θάψιμο του εργοστασίου κάτω από άμμο και τσιμέντο είναι μία πρόχειρη λύση που μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε ένα μέρος της Ιαπωνίας επί δεκαετίες εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 της Ιαπωνίας δεν έχει φτάσει στην ανώτερη ατμόσφαιρα και γι' αυτό τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν ασφαλή, με εξαίρεση την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, δήλωσε ένας ειδικός του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ. 

"Όλες μας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαρροή είναι περιορισμένη στα κατώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας", δήλωσε ο Χέρμπερτ Πούμπελ. "Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις διεθνείς αερομεταφορές", επεσήμανε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να ελέγχονται για ραδιενέργεια οι ταξιδιώτες από την Ιαπωνία.