Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Deutshe Bank: «Βλέπει» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στο 2012


Πιθανή, ακόμα και εντός του 2012, θεωρεί η Deutsche Bank την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ ενώ παράλληλα κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης της Γαλλίας και για χρηματοδοτική κρίση σε Ισπανία και Ιταλία.
Πάντως οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας δεν βλέπουν κατάρρευση του ευρώ.
Η κρίση χρέους της ευρωζώνης – κατά την Deutsche Bank – έχει πλέον φτάσει σε οριακό σημείο, ενώ δεν αποκλείεται μαζί με την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ να υπάρξει και μια υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας.

Οι αναλυτές της τράπεζας θεωρούν ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, καθώς δεν υπάρχει ακόμη μια ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Μια τέτοια πρόταση στρατηγικής αναζητά η Ευρώπη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, και αυτή είναι το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες προετοιμάζουν το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή.
Παράλληλα, η γερμανική τράπεζα βλέπει σημαντικούς κινδύνους για την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς είναι πιθανό να βρεθούν κάτω από πρωτοφανείς πιέσεις για τη αναχρηματοδότηση τους. Οι ειδικοί της Deutsche Bank δεν αποκλείουν ακόμη και μια πιθανή κρίση ρευστότητας στις δύο χώρες. Μάλιστα, μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει και την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 5-10%, και όχι κατάρρευσή του.
Αντανάκλαση: epikaira