Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Κρύβεται στο πρωθυπουργικό γραφείο με κακούργημα

Ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης κατηγορήθηκε σε βαθμό κακουργήματος για αδικήματα σχετικά με την υπόθεση Siemens.
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου τον τοποθέτησε στη θέση του Ειδικού Συμβούλου στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται απ' ευθείας στον πρωθυπουργό.

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ από το 2005 μέχρι 2008, ο κ. Γεραπετρίτης, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κατηγορήθηκε για την σύναψη των προγραμματικών συμφωνιών του οργανισμού με την γερμανική Siemens, οι οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η δεινή θέση στην οποία βρέθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, ως κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος για το ίσως μεγαλύτερο σκάνδαλο της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, παρά τις επίμονες εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί διαφάνειας και κάθαρσης στον δημόσιο τομέα, δεν θεωρήθηκε εμπόδιο για τη τοποθέτησή του στην νευραλγική θέση του Ειδικού Συμβούλου στη ΓΓ της Κυβέρνησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το γραφείο του ανακριτή, δεν παρήλασαν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ, αλλά μόνο όσα υπερψήφισαν τις επίμαχες συμφωνίες. Ειδικά ο κ. Γεραπετρίτης τοποθετήθηκε στο ΔΣ για να αντικαταστήσει τον «αντάρτη» Γ. Λιναρδάτο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε πεισματικά να υπογράψει τις επίμαχες συμβάσεις.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται για μία κλασσική για τα ελληνικά δεδομένα «παλαιοκομματικού» τύπου επιλογή, αν ο κ. Γεραπετρίτης ήταν κομματικό στέλεχος, ανήκε στο «βαθύ» ΠΑΣΟΚ και ήταν προσκείμενος στη ηγεσία του. Όμως, η επαγγελματική πορεία του αποδεικνύει το αντίθετο: ο καθηγητής, δύο χρόνια νωρίτερα, επί κυβέρνησης ΝΔ, είχε διοριστεί ως «ειδικός συνεργάτης» στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Εθνικής Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Μάλιστα, είχε δοθεί ειδική άδεια, ώστε να μπορεί να διατηρήσει την θέση του ως καθηγητή και όταν ο υπουργός μετακινήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών, ο κ. Γεραπετρίτης τον ακολούθησε ως μέλος Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών (ΦΕΚ ΥΟΔΔ- 80/26.02.2009).

Παλαιότερα, επί κυβερνήσεων Σημίτη, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Γεραπετρίτης εκτελούσε χρέη συμβούλου του ΥΠΕΞ, ενώ το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε ό,τι αφορά την παρουσία του σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Εκλεκτικές συγγένειες

Προϊσταμένη του Γιώργου Γεραπετρίτη είναι η νομικός και καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου κ. Γλυκερία Σιούτη, επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Μαξίμου. Από το 1990, η κ. Σιούτη διατηρούσε δικηγορικό γραφείο με δύο συνεταίρους. Τον κ. Χάρη Παμπούκη, σήμερα υπουργό Επικρατείας, και τον καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη, στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, δις υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της ΝΔ, αλλά και μέλους του νομικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περίοδο 1981-1982.

Η κ. Σιούτη υπήρξε δικηγόρος και της SIEMENS. Την εποχή που οι έρευνες της αμερικανικής πλευράς, απ' όπου και ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες, στρέφονταν στην διακίνηση «μαύρου χρήματος» στην Ελλάδα, δικηγορική εταιρεία στην οποία η ίδια συμμετείχε ανέλαβε να ενημερώσει την SIEMENS για το τι πρέπει να πράξει αν ζητηθούν από τις Αρχές προσωπικά δεδομένα του προσωπικού της.
Ως δικηγόρος, η κ. Σιούτη είχε εμπλακεί στην υπόθεση της Μονής Τοπλού, συνηγορώντας υπέρ της μεταβίβασης από τη μονή στην βρετανική εταιρεία Loyalward του «φιλέτου» της περιοχής Κάβο Σίδερο στην Κρήτη, έκτασης 25.000 στρεμμάτων -μία συναλλαγή που κρίθηκε παράνομη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η καθηγήτρια στο πλευρό του πρωθυπουργού, είναι ότι υπήρξε από τους ελάχιστους συνεργάτες -μαζί με τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Αθανασάκη, Χ. Παμπούκη και Σ. Λύτρα- που συνόδευσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη τελετή ορκωμοσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς επίσης και στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του πρωθυπουργικού αξιώματος στο Μαξίμου.

Ουδείς αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια και τις επαγγελματικές περγαμηνές των προαναφερομένων προσώπων. Όμως, ο κ. Γεραπετρίτης και η κ. Σιούτη είναι από τους ανθρώπους που βρίσκουμε συνεχώς εμπρός μας.

Όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία, γαλάζια ή πράσινη, σε όποια νευραλγική θέση κι αν κοιτάξουμε, συναντάμε συνεχώς τα ίδια διαχρονικά και διακομματικά στοιχεία ενός συστήματος που έφθασε την Ελλάδα εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Ο εισαγγελέας για τον Γ. Γεραπετρίτη

Συνεργάτες του Γιώργου Γεραπετρίτη, σχολιάζοντας τα παραπάνω στην τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα», επεσήμαναν ότι τον Νοέμβριο του 2009, μετά την συνεργασία του με τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη και αφού είχε τοποθετηθεί ως Ειδικός Γραμματέας στο Μαξίμου, ο αρμόδιος εισαγγελέας που εξετάζει την υπόθεση των προγραμματικών συμφωνιών πρότεινε την εξαίρεσή του από το κατηγορητήριο.
Από:  www.zougla.gr