Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μαζική «έξοδος» Ελλήνων για εργασία στο εξωτερικό

Χιλιάδες βιογραφικά στέλνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση «europass» από Έλληνες που σκέφτονται να μεταναστεύσουν με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να έρχονται πρώτα στη ζήτηση. Δημοφιλής μεταναστευτικός προορισμός γίνεται ξανά και η Αυστραλία που προτιμάται κυρίως λόγω της απουσίας οικονομικής κρίσης.
Την ίδια ώρα, μια νέα συγκλονιστική έρευνα από εταιρεία επιλογής στελεχών αποκαλύπτει τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων, σε ποσοστό 95% δηλώνουν αποφασισμένα να φύγουν στο εξωτερικό, ή την επαρχία, εάν χάσουν τη δουλειά τους.
Η εταιρεία επιλογής στελεχών «People for Business» από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2011 πραγματοποίησε έρευνα, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 385 στελέχη ηλικίας 18-60 χρόνων, που εργάζονται στον οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό τομέα, στο χώρο των logistics και της φαρμακοβιομηχανίας.
Από τα αποτελέσματα φαίνεται πως εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων έχουν ήδη μεταναστεύσει σε Ευρώπη, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ρωσία, Αυστραλία, κι ακόμα και στα νησιά Κέιμαν, ενώ χιλιάδες άλλοι ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τους ερωτώμενους, το 95% (!), δηλώνει αποφασισμένο να φύγει στο εξωτερικό ή στην επαρχία αν μείνει άνεργο.
Οι δύο στους τρεις, μετά τις περικοπές στους μισθούς τους, δηλώνουν ότι θα αποφάσιζαν να αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να βελτιώσουν τις αποδοχές τους. Το δε 83% των στελεχών ομολογούν πως αν η εταιρεία καταργούσε τη θέση εργασίας τους, θα αποδέχονταν δυσμενή μετάθεση στην επαρχία ή στο εξωτερικό.
Τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές με αυτή του 2010, οπότε το 39,5% των στελεχών δήλωναν πως θα προτιμούσαν να μείνουν χωρίς δουλειά ακόμη και ένα χρόνο, αρκεί να μη μετακινηθούν εκτός Αττικής και να μην αλλάξουν τρόπο ζωής.

Το 51,2%, δήλωνε τότε πως αν η θέση του στην εταιρεία καταργούνταν, θα αναζητούσαν δουλειά σε άλλη επιχείρηση εντός Αττικής. Ούτε ο ένας στους δύο δεν θα παρέμενε στην εταιρεία του αν τον υποχρέωνε να πάει να εργαστεί στην περιφέρεια ή στο εξωτερικό.
Χιλιάδες πρόθυμοι για μετανάστευση μέσω europass
Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη από το 2010 το ενδιαφέρον των Ελλήνων έχει εκτιναχθεί. Οι καταθέσεις βιογραφικών στην ιστοσελίδα «europass» έφθασαν τις 46.399 από κατοίκους της Ελλάδας και συνολικά τις 53.043 από άτομα ελληνικής υπηκοότητας που ζουν σε όλη την Ευρώπη.
Οι χώρες της Ε.Ε που προσελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον είναι η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, λόγω των θέσεων εργασίας στα όργανα της Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της γλώσσας.
Πρώτο επάγγελμα σε ζήτηση στην Ευρώπη είναι οι μηχανικοί και δεύτεροι έρχονται οι μάγειρες (689 επιχειρήσεις ζητούν σεφ). Ζήτηση έχουν επίσης χειροντακτικά επαγγέλματα. Στην Αυστραλία περιζήτητοι είναι οι μηχανικοί, οι μεταλλειολόγοι, οι φροντιστές ηλικιωμένων και οι μεταφραστές ελληνικών-αγγλικών.
Στην Αυστραλία επιθυμούν να μεταναστεύσουν και πολλοί Ελληνοαυστραλοί παλιννοστούντες, όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας, Κώστας Μάρκος. Μάλιστα, η ελληνική κοινότητα έχει κινήσει διαδικασίες διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Μετανάστευσης της Κοινοπολιτείας για ευνοϊκότερους όρους στη μετανάστευση Ελλήνων υπηκόων. Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στον Αυστραλό υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις.
Τις συνθήκες ζωής στην Αυστραλία περιγράφει στην «Κ», ένας Έλληνας πολίτης που μετανάστευσε εκεί από το Δεκέμβριο μαζί με την οικογένειά του. «Το δεκαπενθήμερο επίδομα της συζύγου μου και το δικό μου ξεπερνά το ελληνικό μου μηνιάτικο», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «εδώ το κράτος είναι σύμμαχος του πολιτη». Ικανοποιημένος είναι και από το σύστημα υγείας: «στα δημόσια νοσοκομεία το επίπεδο περίθαλψης μας εντυπωσίασε».
Αναζητούν εργασία μέσω διαδικτύου
Στα παρακάτω sites αναζητούν εργασία ανά χώρα τα στελέχη επιχειρήσεων, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.
Αντανάκλαση: tvxs