Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Γουρουνόψαρο: το ψάρι με τα ανθρώπινα δόντια

Το γύρο της Ελλάδας κάνει σήμερα η φωτογραφία ενός παράξενου ψαριού που ψαρεύτηκε στην Χαλκιδική.
Οι ψαράδες της περιοχής δεν έχουν ξαναδεί ψάρι αυτού του είδους και διάφορες ιστορίες γράφονται για το είδος του και την ύπαρξή του…
Το συγκεκριμένο ψάρι είναι αλήθεια πως συναντάται σε πιο νότιες θάλασσες και πιο ζεστά νερά, αλλά δεν είναι ούτε σπάνιο ούτε... εξωγήινο!


Στην Ελλάδα το σύνηθες όνομά του είναι γουρουνόψαρο κυρίως λόγω του πολύ σκληρού δέρματός του αλλά και του χαρακτηριστικού ήχου, σαν γουρούνι, που κάνει όταν βγει από τη θάλασσα. Στην Πελοπόννησο που είναι συχνή η αλίευσή του και που θεωρείται εκλεκτός μεζές, το όνομά του είναι τσίτσα.

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε μερικά από τα συγκεκριμένα ψάρια, ψαρεμένα από τον υπογράφοντα… καθώς και το μαγειρεμένο γουρουνόψαρο στο φούρνο και το κεφάλι του όπου φαίνονται τα δόντια που τόσο έχουν εξιτάρει τη φαντασία στη Ελληνική μπλογκόσφαιρα σήμερα.
Μαγειρεύεται στα κάρβουνα χωρίς να χρειαστεί καθάρισμα η σκληρή του πέτσα, που βγαίνει πανεύκολα μόλις ψηθεί, αλλά κυρίως φτιάχνεται ψαρόσουπα, που σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα...
Φωτογραφίες και κείμενο Κωστής Αποστολόπουλος