Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ελλάδα: Μέτρα για έσοδα και περιορισμό ελλείμματος, χρέους και φοροδιαφυγής

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο του Ιουνίου

Την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση τα εισπρακτικά -κυρίως- μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο του Ιουνίου θα αφορά κυρίως την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και τα τσιγάρα καθώς και των τελών στην κινητή τηλεφωνία.

Τα μέτρα αυτά θα συνοδεύονται και από μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, θα δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις, αυξάνοντας τη λίστα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα. Επίσης, θα αλλάξει δραστικά το καθεστώς για τα σκάφη αναψυχής, ώστε να μην μπορούν να τα εμφανίζουν οι ιδιοκτήτες τους ως επαγγελματικά με εικονικές μισθώσεις. Ετσι, η ενοικίαση σκάφους θα αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης, θα καταργηθεί η ατέλεια στο καύσιμο που χρησιμοποιούν και θα επιστραφεί στους πραγματικούς επαγγελματίες με άλλο τρόπο και θα εφαρμοστεί πόθεν έσχες στην αγορά σκάφους.

Το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις απόψεις των δύο μεγάλων κομμάτων όσον αφορά την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, ανέδειξε και χθες η συνεδρίαση της ειδικής για τον Προϋπολογισμό Επιτροπής της Βουλής. Παρά τις εκατέρωθεν επισημάνσεις για την ανάγκη συναίνεσης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της κρίσης, ο υπουργός Οικονομίας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσήλθε και μίλησε στη συνεδρίαση διασταύρωσαν τα ξίφη τους ανταλλάσσοντας κατηγορίες ως προς το ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας και για το ποια κυβέρνηση είναι ικανή να τα επιλύσει.

«Η περίοδος που διανύουμε είναι, για ολόκληρη την Ελλάδα, η δυσχερέστερη μέσα στα δύο χρόνια που διαρκεί ήδη η παγκόσμια οικονομική κρίση», επισήμανε ευθύς εξαρχής ο κ. Γ. Παπαθανασίου, αλλά γρήγορα ο κ. Γ. Παπανδρέου έσπευσε να ακυρώσει το επιχείρημα της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου περί αντικειμενικών δυσκολιών: «Προσπαθείτε να φορτώσετε το δικό σας Βατερλό στην κρίση».

Πριν από την αντιπαράθεση, στην αρχική του τοποθέτηση ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι δημιουργούνται και στην Ελλάδα πλέον εμφανώς πιέσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, για να υπογραμμίσει: «Ακριβώς για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των επιπτώσεων, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο» είπε. Για να συμπληρώσει ότι «η προσπάθεια να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, αποτυπώνεται ανάγλυφα στα απολογιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου» της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. «Οφείλουμε και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους», συνέχισε. «Κάθε μήνυμα για χαλάρωση ή για παροχολογία θα το πληρώσουν ακριβά η χώρα και οι πολίτες. Τα ψέματα τελείωσαν. Ή θα μειώσουμε τα ελλείμματα και το χρέος, ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί».

Η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως απορριπτική της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας: «Αποτύχατε παταγωδώς στις επιλογές σας. Σπαταλήσατε τους δημόσιους πόρους. Επιδοθήκατε σε πλιάτσικο του δημοσίου χρήματος. Στέλνετε τον λογαριασμό συνεχώς στον Ελληνα πολίτη. Κάνετε επιλογές που βουλιάζουν τον τόπο και τον κάθε πολίτη διαρκώς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκαθίδρυση καθεστώτος αδιαφάνειας και πελατειακών ρυθμίσεων προς όφελος λίγων, ισχυρών και ημετέρων, υποστήριξε ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είναι «συνταγή αποσταθεροποίησης, εκτροχιασμού της εθνικής οικονομίας και αδιεξόδου. Επικρατεί, πλέον, γενικευμένη ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας, από μια αξιόπιστη κυβέρνηση και παραπέμποντας στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, είπε ότι «οι πολίτες ψήφισαν αλλαγή». Παράλληλα ανέφερε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα καταθέσει στην Ε.Ε. «νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα» και θα υιοθετήσει επιλογές που θα έχουν στόχο την ανάκτηση του κύρους και της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας.

Νωρίτερα στην Ολομέλεια, η οικονομία αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης, αυτή τη φορά ανάμεσα στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης και τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Αλμούνια μέσω των οποίων, όπως υποστήριξε, επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Ο κ. Μαρκόπουλος απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Βενιζέλου.

Από: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_20_18/06/2009_318896