Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Ελλάδα

Κόντρα με τους υπαλλήλους
Φωτιές άναψε στο ΥΠΕΞ η καθυστέρηση στην ενημέρωση γύρω από τον Χρ.Καραβέλα

ΑΠΕ
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη
Αθήνα



«Αδικαιολόγητη αδράνεια» της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών διαπίστωσε η υπηρεσιακή προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την τετραήμερη καθυστέρηση στην ενημέρωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το τηλεγράφημα από την ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβιδέο, για τις ύποπτες δραστηριότητες του Χρήστου Καραβέλα στην Ουρουγουάη.

Την ίδια ώρα, κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ), η οποία απορρίπτει τα περί ολιγωρίας διπλωματικών υπαλλήλων και δείχνει προς την πλευρά του διπλωματικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη το οποίο «είχε στη διάθεσή του το απόρρητο και εξαιρετικά επείγον τηλεγράφημα του Έλληνα Πρέσβη από την πρώτη στιγμή».

«Αδικαιολόγητη καθυστέρηση»

Την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτική ανακοίνωση για την προκαταρκτική εξέταση των εμπλεκομένων υπαλλήλων κατά τη διεκπεραίωση του επίμαχου τηλεγραφήματος.

Από την προκαταρκτική εξέταση ο γγ του υπουργείου που τη διενήργησε, πρέσβυς Αριστείδης Αγαθοκλής, συνάγει ότι «η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ στην προκειμένη περίπτωση αδράνησε αδικαιολογήτως».

Έτσι, αποφασίστηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από τον πρέσβυ Μ.Καμπάνη, προκειμένου να διευκρινισθούν περαιτέρω οι πτυχές της εν λόγω υπόθεσης και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Από την αναλυτική περιγραφή της πορείας του τηλεγραφήματος, ο πρέσβυς κ. Αγαθοκλής επισημαίνει ότι προέκυψε «αλληλουχία ασυντονίστων ενεργειών που εμφάνισαν χάσματα με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση της πληροφόρησης προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Την κατάσταση αυτή, σημειώνει ο πρέσβυς κ. Αγαθοκλής, «χωρίς καμία πρόθεση αναζητήσεως δικαιολογιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επιβάρυνε η επιλογή της προς ενέργεια Διευθύνσεως όσο και η ένδειξη προτεραιότητας του επίμαχου τηλεγραφήματος.

Κόντρα με τους υπαλλήλους

Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, αντιδρώντας σε ενδεχόμενο να επιρριφθούν ευθύνες σε υπαλλήλους, μιλά για «συναδέλφους που αντιμετωπίζουν ανυπόστατες κατηγορίες, δίκην αποδιοπομπαίων τράγων, για αποφάσεις, χειρισμούς και ευθύνες των πολιτικών τους προϊσταμένων».

Επίσης, με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι το Διπλωματικό Γραφείο της υπουργού είχε στη διάθεσή του το επίμαχο έγγραφο από την πρώτη στιγμή και προσθέτει πως «έκτοτε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ήταν αυτή που επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισής της στο τηλεγράφημα αλλά και τον τρόπο ενημέρωσης του αρμοδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην ανακοίνωση αυτή της ΕΔΥ. «Έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση η οποία πρώτον στερείται βάσης, ουσιαστικά ψεύδεται και δεύτερον αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι προσπαθεί να προκαταλάβει την ΕΔΕ» είπε η υπουργός.

«Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι διπλωματικοί υπάλληλοι και το όργανο που τους εκπροσωπεί ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Εάν έχουν ολιγωρήσει θα υποστούν κυρώσεις» πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη.

Έντονη αντίδραση υπήρξε και από τον πρέσβυ κ. Αγαθοκλή, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, και κάνει λόγο είτε για «επικίνδυνη επιπολαιότητα» από πλευράς ΕΔΥ, είτε ότι έπραξε με σκοπό «να προλάβει ή να εκφοβίσει τον υπογράφοντα στο έργο που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας» προφανώς, όπως λέει, «από κακώς εννοούμενη συνδικαλιστική αλληλεγγύη».

Κυβερνητικές αναταράξεις

Η υπόθεση της φυγής στο εξωτερικό του πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα και το θέμα της καθυστέρησης στην ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για το τηλεγράφημα από το Μοντεβιδέο προκάλεσαν έντονες αναταράξεις στην κυβέρνηση.

Το μεσημέρι της Τρίτης η κα Μπακογιάννη διέψευσε σε έντονο ύφος τα περί κόντρας με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν για να αποτραπεί η φυγή Καραβέλα στο εξωτερικό και έδειξε και πάλι προς την πλευρά των δημοσίων υπαλλήλων.

«Επειδή σήμερα βλέπω περίσσεψε η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός στην προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει ρήγμα μέσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, δηλώνω κατηγορηματικά ότι με τον κ. Δένδια η συνεργασία μου είναι άψογη» είπε η υπουργός Εξωτερικών.

«Προσπαθούμε και οι δύο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν. Οι όποιες ολιγωρίες παρουσιάστηκαν στη δημόσια διοίκηση θα φανούν από την ένορκη διοικητική εξέταση στην οποία διέταξα και θα δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα» πρόσθεσε η υπουργός.

Το ΠΑΣΟΚ, εντούτοις, ζητά τις παραιτήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

«Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας από αυτή την κυβέρνηση» είπε στην τηλεόραση του Alpha o κ. Γ.Παπανδρέου. «Οι κατηγορούμενοι έχουν τη δυνατότητα και έχουν αποδράσει, οι υπουργοί αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες τους που δεν τις αναλαμβάνουν και την πληρώνουν η οικογένεια, οι κόρες για το αδίκημα ενός άλλου μέλους της οικογένειας».

«Αυτά ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν τα βλέπουμε. Σε μια άλλη ευνομούμενη χώρα θα ήταν το λιγότερο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα έπρεπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει ευθύνη, όπως και για άλλες υποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απο http://www.in.gr