Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Οι εργαζόμενοι κρίνουν τα οικονομικά μέτρα

Εννέα στους 10 δημοσίους υπαλλήλους διαφωνούν με την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της εκπομπής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή». Στο ίδιο ερώτημα διαφωνία εκφράζουν οι εργοδότες σε ποσοστό 61%, οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα (76%) και οι συνταξιούχοι (68%).

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό 67% διαφωνούν επίσης με τις περικοπές των επιδομάτων. Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 81% και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο (79%) αντιτίθενται στο «πάγωμα» των συντάξεων, ενώ την αντίθεσή τους εκφράζουν και οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 66%.

Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ, την αντίθεση τους σε ποσοστό 71% εκφράζουν οι εργοδότες, και ακολουθούν δημόσιοι υπάλληλοι (67%), ιδιωτικοί υπάλληλοι (66%) και συνταξιούχοι (63%).

Σε ότι αφορά την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, το 84% των ιδιωτικών υπαλλήλων δηλώνει αντίθετο, οι εργοδότες διαφωνούν σε ποσοστό 80%, συνταξιούχοι (71%) και δημόσιοι υπάλληλοι (69%).

Σε ότι αφορά τον βαθμό αποδοχής των νέων μέτρων το 82% μάλλον συμφωνεί με την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας (15% μάλλον διαφωνεί), το 65% συμφωνεί με την αύξηση φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα (32% διαφωνεί), το 50% συμφωνεί με την περικοπή επιδομάτων στο δημόσιο τομέα (41% διαφωνεί), το 28% συμφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ (διαφωνεί το 68%), το 23% συμφωνεί με την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού (72% διαφωνεί), το 20% συμφωνεί με το πάγωμα των συντάξεων (διαφωνεί το 74%) και το 20% συμφωνεί με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (διαφωνεί το 78%).

Σύμφωνα με την έρευνα το 78% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέτρα μάλλον θα εφαρμοστούν παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις και μόλις το 17% απαντά ότι μάλλον δεν θα εφαρμοστούν.

Το 62% θεωρεί πιθανό να ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ το 34% δεν θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο.

Οι πολίτες κρίνουν επίσης και την κριτική των Γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης προς την Ελλάδα. Το 67% θεωρεί άδικη την κριτική και το 22% δίκαιη.

Αρνητική εικόνα σε ποσοστό 64% έχουν οι πολίτες για την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και θετική το 25%. Θετική εικόνα σε ποσοστό 57% έχουν οι Έλληνες για τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και αρνητική το 28%. Αρνητική εικόνα (50%) έχουν οι πολίτες για τον Όλι Ρεν και θετική μόλις το 27% των ερωτηθέντων.

Οι ερωτηθέντες προτιμούν η Ελλάδα να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΕ σε ποσοστό 53% και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ποσοστό 12%.

Σχεδιαγράμματα βαρομέτρου

Η κοινωνία δεν θα περιμένει την αποτελεσματικότητα των μέτρων σε βάθος χρόνου και το αίτημα της ανάκλησης των μέτρων θα είναι πιο έντονο μετά την εφαρμογή τους, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος. Προανήγγειλε συνέχεια των κινητοποιήσεων καθώς όπως είπε αναμένεται νέο πακέτο μέτρων.

Το κρίσιμο θέμα είναι η αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το κατά πόσο θα αποφύγουμε την ύφεση και θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη, εκτίμησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου. Είπε επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας δεν φτάνουν και πως χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης. Χαρακτήρισε αδιανόητο να ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2010. Όπως είπε οι λύσεις είναι δύο, πρώτον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε σπατάλη και φοροδιαφυγή και δεύτερο βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ουσία είναι πως τα μέτρα εμπεδώνονται από τον κόσμο και πως αντιδρά όταν θα γίνει αντιληπτή η μείωση, σχολίασε στο ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Εκτίμησε ότι η χώρα έφτασε στο σημείο αυτό λόγω της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα λέγοντας ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας εάν δεν μειωθεί ο δημόσιος τομέας κάτι που μπορεί αν σημαίνει και απολύσεις.
Από:  www.skai.gr