Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι για τα μέτρα λιτότητας

Ημέρα απεργίας σήμερα στην Πορτογαλία για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013. Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και μία δοκιμασία για την κυβέρνηση της χώρας, που μετά την Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις αγορές για μείωση των δαπανών. Αλλά και στην Ισπανία, με δυναμικές διαδηλώσεις απάντησαν την Τετάρτη και οι Ισπανοί εργαζόμενοι στα σχέδια της κυβέρνησης Θαπατέρο να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Στη δίνη της κρίσης η Πορτογαλία

Δάσκαλοι, γιατροί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και οδοκαθαριστές ενώνουν τη φωνή τους κατά των νέων μέτρων λιτότητας της πορτογαλικής κυβέρνησης. Συνδικάτα που εκπροσωπούν περισσότερους από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, συνεργάζονται για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, για την οργάνωση μιας 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, που αναμένεται να παραλύσει τη χώρα.
Τα συνδικάτα της χώρας διαμαρτύρονται για το φετινό πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι η κατάσταση των εργαζομένων επιδεινώνεται εδώ και χρόνια, καθώς έχουν ήδη γίνει περικοπές παροχών και μειώσεις στις συντάξεις.

Προειδοποιούν, μάλιστα, με νέες απεργίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο πάγωμα των μισθών πέραν του τρέχοντος έτους, ενδεχόμενο που παραμένει ανοιχτό.

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την ανεργία να βρίσκεται στο 10% το υψηλότερο ποσοστό της τα τελευταία 25 χρόνια κει τους ρυθμούς ανάπτυξης να έχουν μειωθεί δραματικά.
Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Πορτογαλία θα ανακοινώσει χρέος ύψους 32 δισ. ευρώ για το 2010, που υπολογίζεται στο 19% του ΑΕΠ.
Με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 10%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια, και τους ρυθμούς ανάπτυξης να έχουν μειωθεί δραματικά, η χώρα δέχεται έντονες πιέσεις για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος της από το επίπεδο ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ.
Στην Ισπανία, την Τετάρτη, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Σαραγόσα, του Τολέδο και της Λα Κορούνια και ζήτησαν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η Ισπανία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του δημοσίου ελλείμματος από το 11,4% του ΑΕΠ, όπου βρίσκεται σήμερα.
Από: www.ert.gr