Από: www.topontiki.gr |
Όταν πίνεις νερό στο όνομα του Μπάφετ και του Σόρος, μόλις ακούσεις το όνομα Aμπντολρεζά Αμπασιάν, όχι μόνο δεν σου λέει τίποτα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ειρωνικά σχόλια του τύπου… «πού πας άνθρωπέ μου να κάνεις διεθνή καριέρα με τέτοιο ονοματεπώνυμο»… Όμως δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που ο Aμπντολρεζά Αμπασιάν παραμένει στη σκιά της διεθνούς σκακιέρας. Είναι, βλέπετε οικονομολόγος αλλά όχι των «αγορών»… είναι οικονομολόγος αλλά όχι λάτρης των πολυεθνικών και των funds… Είναι απλώς ένας εκ των κορυφαίων οικονομικών αναλυτών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και είναι ο άνθρωπος που στις 6 Ιανουαρίου του 2011 έκανε μια δήλωση που πέρασε στα ψιλά… «δεν χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα εξεγερθούν, όταν η μέση παγκόσμια τιμή του σιταριού διπλασιάζεται μέσα σε έξι μήνες και η ζάχαρη χτυπάει ρεκόρ 30ετίας».
Γιατί στην Τυνησία και στην Αίγυπτο – ποιος ξέρει αύριο στην Υεμένη και την Ιορδανία- οι πολίτες δεν «τρελάθηκαν» ξαφνικά, δεν συντονίστηκαν άνευ λόγου και αιτίας σε ένα ομαδικό παραλήρημα και ένα ωραίο πρωί βγήκαν μαζικά στους δρόμους.
Επιστήμονες, διανοούμενοι και αγρότες στην Αίγυπτο έκρουαν εδώ και ενάμιση χρόνο τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική της κυβέρνησης που είχε οδηγήσει κάτω από τα όρια της πείνας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Και οι εκτιμήσεις του FAO, είναι άκρως δυσοίωνες αφού προειδοποιεί ότι το 2011 θα είναι «η πιο δύσκολη χρονιά για τις φτωχές χώρες, με αναμενόμενες κοινωνικές αναταραχές και γεωπολιτικές συγκρούσεις». Και πώς να μην είναι όταν τα βασικά τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 15% τους τελευταίους μήνες και η τιμή του σιταριού κατά 40%...