..αν ήξερα πού θα έφτανε η Πορτογαλία»‘ δήλωσε ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, ο στρατιωτικός αρχηγός της Επανάστασης των Γαρυφάλλων.
Αν ήξερε πού θα έφτανε η Πορτογαλία, ο πρώην «λοχαγός του Απρίλη» Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο «δεν θα είχε κάνει την επανάσταση» που το 1974 έβαλε τέλος στη δικτατορία, δήλωσε ο ίδιος σήμερα σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.
Στα 75 του, ο «Οτέλο», όπως τον αποκαλούν οι Πορτογάλοι, ο στρατιωτικός αρχηγός της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, εκτιμά πως το γεγονός ότι «μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού, δύο εκατομμύρια άνθρωποι, είναι σήμερα στη φτώχεια, σημαίνει ότι οι στόχοι της επανάστασης δεν επιτεύχθηκαν».
Ενώ δηλώνει «εκ φύσεως αισιόδοξος», ο πρώην λοχαγός θεωρεί πως είναι «δύσκολο σήμερα να δει το μέλλον με αισιοδοξία», την ώρα που, για τρίτη φορά από την έλευση της δημοκρατίας, η Πορτογαλία υποχρεώνεται να ζητήσει ξένη βοήθεια για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
«Η χώρα μας δεν έχει φυσικούς πόρους, ο μοναδικός πλούτος της είναι ο λαός», δηλώνει ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο.
«Ο λαός αυτός, ο οποίος έζησε 48 χρόνια κάτω από μια στρατιωτική και φασιστική δικτατορία, άξιζε άλλα πράγματα και όχι να ζουν στη φτώχεια δύο εκατομμύρια Πορτογάλοι», επιμένει.
Αφού καταγγέλλει «τις τεράστιες διαφορές στους μισθούς» μεταξύ του πληθυσμού και «τις ανήθικες αμοιβές» ορισμένων επικεφαλής επιχειρήσεων, ο «Οτέλο» λέει πως «δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτές τις διαφορές».
«Αυτό με σοκάρει. Και οι άλλοι; Αυτοί που σηκώνονται στις 5:00 το πρωί για να πάνε στο εργοστάσιο και στο χωράφι και φτάνουν στο τέλος του μήνα μ’ ένα μισθό φτώχειας;», αναρωτιέται.
Ο κατώτερος μισθός στην Πορτογαλία είναι 475 ευρώ μεικτά. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, η χώρα θα γνωρίσει φέτος ύφεση 1,5% του ΑΕΠ, που θα μειωθεί στο 0,5% το 2012. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται για να φτάσει στο 12,4% τον επόμενο χρόνο.
«Δεν θα είχα κάνει την 25η Απριλίου αν ήξερα ότι θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση», λέει ο «Οτέλο». «Θα είχα παραιτηθεί από το στρατό. Αν γινόταν αυτό, θα είχα κάνει αυτό που κάνουν οι νέοι τώρα, θα είχα φύγει στο εξωτερικό», λέει.
«Η 25η Απριλίου έγινε με τη σταθερή βούληση να αλλάξει η κατάσταση και να αναπτυχθεί γρήγορα το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο του λαού (…). Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που έγιναν στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, όμως πολλά πράγματα τίθενται και πάλι σήμερα υπό αμφισβήτηση», κατήγγειλε.