Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τα σημερινά σενάρια περί αναδιάρθρωσης


Από: antinews

S&P: ΣΤΟ 30% ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Στο 30% ανέρχονται οι πιθανότητες η Ελλάδα να aναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Zeit. H S&P εκτιμά ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, το haircut στα ελληνικά ομόλογα θα είναι της τάξης του 50 – 70%.
Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα του Economist έκανε λόγο για haircut 45%.
Σύμφωνα με την S&P, η Ιρλανδία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της, ενώ η κατάσταση της Πορτογαλίας είναι λιγότερο δραματική από την κατάσταση την οποία βιώνει η Ελλάδα.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Μια αναδιάρθρωση χρέους θα σήμαινε τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζει ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με το Reuters. Επίσης, μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε το σενάριο διάχυσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ενώ το κόστος της αναδιάρθρωσης θα έπληττε και την πραγματική οικονομία. “Όλοι οι ανωτέρω λόγοι καθιστούν την αναδιάρθρωση μη επιθυμητή για την Ελλάδα”, υπογράμμισε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για το 2011, ενώ για το 2012, σημειώνει ότι η χώρα καλείται να εκδώσει ομόλογα ύψους 25-30 δισ. ευρώ. “Η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων θα είχε ενδιαφέρον εάν είχαμε τα κεφάλαια για να τα αγοράσουμε”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το α’ τρίμηνο του 2011 θα είναι καλύτερο από το δ’ τρίμηνο του 2010.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα premium ρίσκου των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα υποχωρήσουν μετά τις πορτογαλικές εκλογές τον Ιούνιο.
Το ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να πληρώσει εμπροθέσμως τους Γερμανούς προμηθευτές του, παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει σε γερμανικές εταιρείες όπως είναι η Siemens, η Bayer και Hochtief περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο έλληνας υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε σε συντάκτη της υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει «με μιας» τα χρέη της και ότι προσπαθεί να επιταχύνει τις πληρωμές της. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν επιβεβαίωσε το ποσόν των 500 εκατ. ευρώ που, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, χρωστά το ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των οφειλών, σύμφωνα με την Handelsblatt.
PIMCO: ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ
Οι πιο καταχρεωμένες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, καθώς τα πακέτα διάσωσης δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, δήλωσε ο Neel Kashkari, της PIMCO. «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία απλά έχουν υπερβολικά μεγάλα χρέη, περισσότερα χρέη από όσα αντέχουν οι οικονομίες τους», είπε ο Kashkari, επικεφαλής νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών της Pimco, μιλώντας στο Bloomberg.
«Είναι πιθανό ότι θα χρειαστούν να αναδιαρθρώσουν ή να κηρύξουν στάση πληρωμών. Το ερώτημα είναι το πώς γίνεται αυτό με ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να προκληθεί μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία και σε άλλες χώρες και χωρίς να σημειωθεί χάος;», είπε.
Ο Kashkari ήταν ο επικεφαλής του προγράμματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου κατά την κρίση του 2008.
LAGARDE : ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Christine Lagarde, εκτιμώντας παράλληλα ότι η χώρα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους.
«Ποντάρουμε ότι το πρόγραμμα λιτότητας θα επιτρέψει στους Έλληνες να επιστρέψουν στις αγορές και ότι η χώρα είναι φερέγγυα», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα La Croix. «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, επομένως δεν χρειάζεται να μειωθεί το χρέος της».
ΔΝΤ: ΠΙΘΑΝΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο σωστό δρόμο βρίσκεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης της Ελλάδας αλλά ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα, τόνισε ο Κάρλο Κοταρέλι, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, στην παρουσίαση των εκτιμήσεων του ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
“Η προσπάθεια της Ελλάδας έχει φέρει αποτελέσματα στον έλεγχο των δαπανών, αλλά υστερεί στα έσοδα. Γι’ αυτό ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, όπως και για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.”, υπογράμμισε ο κ. Κοταρέλι.
Παράλληλα, σημείωσε ότι Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία “πρέπει να προχωρήσουν σε δύσκολες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια”, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί η επιτυχία των προγραμμάτων.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Το δικαίωμα να καταψηφίσουν την όποια επιπλέον συμβολή της Γερμανίας στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης θα επιδιώξουν βουλευτές της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης (European Stability Mechanism – ESM) θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 και θα έχει αποθεματικό 80 δισ. ευρώ, τα οποία θα διασφαλίζουν την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση του ΑΑΑ. Η Γερμανία καλείται να πληρώσει 21,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το fund θα στηρίζεται από κρατικές εγγυήσεις ύψους 620 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, μέλη της δημοσιονομικής επιτροπής της Κάτω Βουλής οι τυχόν πρόσθετες πληρωμές της Γερμανίας στο μηχανισμό να μην γίνονται αυτόματα, αλλά να απαιτούν προηγουμένως την ψηφοφορία του κοινοβουλίου.
Όπως διαπίστωσε το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Δικαστήριο, στην περίπτωση που κάποια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τη συμβολή της, τότε, η συνεισφορά των υπόλοιπων χωρών θα αυξάνεται.