Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Νέα έξαρση ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

Από: zougla
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ειδικά συνεργεία στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi, στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου.



Τα συστήματα ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων υπολειτουργούν, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες των διοικούντων την Tepco, καθώς σε μετρήσεις που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο
εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε συντρίμμια δίπλα στον αντιδραστήρα Νο3.


Παράλληλα, προβληματισμός υπάρχει με τον χώρο αποθήκευσης των εξασθενημένων «χρησιμοποιημένων ράβδων» (spent fuel pool) του αντιδραστήρα Νο4, αφού διαπιστώνεται ότι οι συνεχείς ρίψεις νερού έχουν επιβαρύνει τα τοιχώματα που συγκρατούν τη δεξαμενή, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάρρευσή της, εφόσον συνεχιστεί η ίδια πρακτική.
Επιπλέον, προτάθηκε η χρήση μετατροπέα θερμότητας (heat exchanger) μέσα στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο1, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ψύξης της δεξαμενής που περιέχει τις «ράβδους ελέγχου» (containment vessel), σχέδιο όμως που παραμένει στα χαρτιά, λόγω των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας.

Κίνδυνος κατάρρευσης στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο4
Η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα που εμφανίζουν τον χώρο αποθήκευσης των εξασθενημένων «χρησιμοποιημένων ράβδων» (spent fuel pool) του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο4 να έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από τον όγκο του νερού που χορηγήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα την έλλειψη της σταθερότητάς του.
Να σημειωθεί ότι το κτήριο είχε υποστεί σημαντικές καταστροφές ύστερα από έκρηξη υδρογόνου που έγινε στις 12 Μαρτίου.
Επιπλέον, έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, παρά τη συνεχή χορήγηση νερού στον συγκεκριμένο χώρο, η θερμοκρασία εξακολουθεί να αυξάνεται, παρ’ όλες τις παροδικές μειώσεις.
Χθες, έγινε χορήγηση 210 τόνων νερού, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η θερμοκρασία από τους 81 βαθμούς που είχαν μετρηθεί το απόγευμα της Κυριακής. Αντίστοιχες μετρήσεις την Παρασκευή είχαν δείξει 91 βαθμούς Κελσίου και 66 βαθμούς το Σάββατο, ύστερα από τη χορήγηση 165 τόνων νερού.
Ο συγκεκριμένος χώρος στον αντιδραστήρα Νο4 περιέχει 1.535 εξασθενημένες ράβδους, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο πυρηνικό αντιδραστήρα στο προβληματικό εργοστάσιο.
Μετατροπέας θερμότητας στον αντιδραστήρα Νο1
H Tepco σκέφτεται να εγκαταστήσει ειδικό μετατροπέα θερμότητας μέσα στον αντιδραστήρα Νο1, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία ψύξης των εγκαταστάσεών του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, το 70% των «ράβδων ελέγχου» έχει υποστεί μερική καταστροφή, ενώ την ίδια στιγμή έξι τόνοι νερού την ώρα χορηγούνται μέσα στη δεξαμενή του πυρηνικού αντιδραστήρα.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η χορήγηση αζώτου μέσα στη δεξαμενή που περιέχει τις «ράβδους ελέγχου» (containment vessel),ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μελλοντικής έκρηξης υδρογόνου.
Το συγκεκριμένο σύστημα θα επιτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στον αντιδραστήρα, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί γρηγορότερα η «πλήρωση» της δεξαμενής. Με τις μέχρι στιγμής μετρήσεις, το επίπεδο του νερού υπολογίζεται στα έξι μέτρα από τη βάση της δεξαμενής.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το νερό που θα μπαίνει μέσα στον μετατροπέα θερμότητας θα πρέπει πρώτα να έχει «καθαριστεί» από ραδιενεργές ουσίες. Ο καθαρισμός, όμως, δε μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, καθώς η παραμονή των εργατών μέσα στους χώρους του πυρηνικού αντιδραστήρα για μεγάλο χρονικό διάστημα κρίνεται απαγορευτική.
Συνεχείς επανέλεγχοι των ηλεκτρικών συνδέσεων
Τα μέλη των ειδικών συνεργείων ξεκίνησαν χθες τον επανέλεγχο των ηλεκτρικών συνδέσεων των συστημάτων των τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων με το εξωτερικό καλώδιο παροχής ρεύματος, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας μεγάλης διακοπής ρεύματος, ύστερα από κάποιον ισχυρό σεισμό και ένα πιθανό νέο τσουνάμι, κατάσταση που θα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα στην υπόθεση σταθεροποίησης του πυρηνικού εργοστασίου.
Παράλληλα, εκπρόσωπος της Tepco τόνισε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η δημιουργία μιας πρόσθετης εναλλακτικής σύνδεσης των τεσσάρων πρώτων αντιδραστήρων με το εξωτερικό καλώδιο τροφοδοσίας που δίνει ρεύμα στους αντιδραστήρες Νο5 και Νο6.
Καθώς το τσουνάμι είχε δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στο σύστημα ηλεκτρικής τροφοδοσίας των πυρηνικών αντιδραστήρων, τα μέλη των ειδικών συνεργείων είχαν φέρει στους χώρους του εργοστασίου δύο μεγάλα εξωτερικά καλώδια τροφοδοσίας, το ένα από τα οποία συνδέθηκε στους τέσσερις πρώτους και το δεύτερο στους ελαφρώς απομακρυσμένους Νο5 και Νο6.
Ενδεχόμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης θα οδηγούσε στην άνοδο της θερμοκρασίας, τόσο μέσα στη δεξαμενή με τις «ράβδους ελέγχου» (containment vessel) όσο και στους ειδικούς χώρους αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων «εξασθενημένων ράβδων» (spent fuel pool), καθώς θα σταματούσαν τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων, τα οποία υπολειτουργούν ακόμα.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρξε διακοπή ρεύματος στους αντιδραστήρες Νο1 και Νο2 για τέσσερις ώρες περίπου, με μηχανές ντίζελ να χρησιμοποιούνται, προκειμένου να συνεχιστεί η χορήγηση νερού στους αντιδραστήρες.
Χρήση ρομπότ για μέτρηση ραδιενέργειας
Ιαπωνικά ρομπότ, που θα χρησιμοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου, για να μετρούν τα επίπεδα ραδιενέργειας και να καταγράφουν την έκταση των ζημιών στους αντιδραστήρες, παρουσιάστηκαν την Κυριακή στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην πόλη Τσίμπα, κοντά στο Τόκιο, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.
Τα ειδικά ρομπότ, μήκους 20 εκατοστών, του Πανεπιστημίου Τεχνολογικής Έρευνας Τοχόκου είναι σχεδιασμένα να κινούνται σε εξαιρετικά ανώμαλες επιφάνειες, γεμάτες μπάζα και συντρίμμια και είναι εφοδιασμένα με ειδικά εργαλεία μέτρησης ραδιενέργειας.
Παράλληλα, διαθέτουν κάμερα με δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των χώρων του εργοστασίου.
Τα συγκεκριμένα ρομπότ αντέχουν σε εξαιρετικά αφιλόξενα για τον άνθρωπο περιβάλλοντα, ακόμα και σε έκθεση ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από τα αντίστοιχα επιτρεπτά για τα μέλη των ειδικών συνεργείων όρια.
«Τα ρομπότ είναι αυτόματα και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πληροφοριών οι οποίες θα αντληθούν μέσα από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου» επισημαίνει ο Eiji Koyanagi, μέλος της ομάδας των σχεδιαστών.
Στις 18 Απριλίου, η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει μικρά ρομπότ, προκειμένου να μετρήσει τα επίπεδα ραδιενέργειας σε δύο σημεία των πυρηνικών αντιδραστήρων Νο1 και Νο3, βρίσκοντάς τα αρκετά υψηλά. Η διαφορά είναι ότι πλέον τα καινούργια ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται ακόμα και στα πιο «δύσβατα» σημεία των αντιδραστήρων.
Ασυνεννοησία μεταξύ κυβέρνησης και Tepco
Σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Naoto Kan, ανέφερε σήμερα ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση από τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, σχετικά με το ενδεχόμενο έκρηξης υδρογόνου στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiitsi τις πρώτες ημέρες μετά το χτύπημα του τσουνάμι.
Ο Goshi Hosono τόνισε ότι η έκρηξη υδρογόνου στο κτήριο του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο1 στις 12 Μαρτίου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν γνώριζαν περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή κατάσταση του κτηρίου, πληροφορίες όμως που οι εκπρόσωποι της Tepco δεν έδωσαν ποτέ.
Αν η Tepco ήταν πιο γρήγορη στην ενημέρωση τότε, πολύ πιθανό να είχε ξεκινήσει νωρίτερα η χορήγηση αζώτου μέσα στους χώρους του κτηρίου, όπως γίνεται αυτή την περίοδο, ανέφερε ο Goshi Hosono.