Από: tvxs |
«Δεν έχουμε ακόμα φθάσει στον πάτο», είναι ο τίτλος πολυσέλιδου αφιερώματος του φινλανδικού εβδομαδιαίου οικονομικού περιοδικού Talouselämä, με αντικείμενο την ελληνική οικονομική κρίση. «Οι ίδιοι οι Έλληνες πιστεύουν ότι για να ξεκινήσει να υπάρχει βελτίωση, τα πράγματα πρέπει να πάνε πρώτα ακόμα χειρότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Καθημερινοί πολίτες μιλούν στην απεσταλμένη του περιοδικού στην Αθήνα Taru Taipale, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, τις ανησυχίες τους για το μέλλον, την έλλειψη εμπιστοσύνης από την οποία διακατέχονται έναντι της πολιτικής ηγεσίας και των εργατικών συνδικάτων της χώρας
και τέλος την οργή τους για τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε., Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες «αν και γνώριζαν για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, δε θέλησαν να κάνουν κάτι γιατί η Ελλάδα αποτελούσε μια επικερδή αγορά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες».
«Ήδη το 2007, το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει την ελληνική ηγεσία για τους κινδύνους που εγκυμονούν παράγοντες όπως είναι η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα, η αύξηση του εργατικού κόστους και η ανοδική πορεία του ελλείμματος ισοζυγίου πληρωμών. Το ΔΝΤ σε σχετική του έκθεση καλούσε την τότε κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες μεταρρυθμίσεις», σημειώνει το δημοσίευμα.
Μιλώντας στη δημοσιογράφο, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέληδηλώνει: «Είχαμε την εντύπωση ότι έχουμε στη διάθεσή μας τέσσερα χρόνια για να διορθώσουμε τα προβλήματα. Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα. Το έλλειμμα και το χρέος που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μεγαλύτερο από ότι γνωρίζαμε».
«Το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί γρήγορα, πρέπει να γίνουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, ο δημόσιος τομέας πρέπει να αναμορφωθεί και σε τοπικό επίπεδο, η διαφάνεια πρέπει να ενισχυθεί, η διαφθορά να παταχθεί…», προσθέτει η υπουργός Εργασίας.
Υπάρχει πολύ δουλειά αλλά ο χρόνος είναι λίγος. Χρειάζονται συγκεκριμένες πράξεις και γρήγορα. Το επονομαζόμενο «misery index» απεικονίζει ορθώς την απόγνωση που υπάρχει στην Ελλάδα. Για τον καθορισμό του λαμβάνονται υπόψιν ο πληθωρισμός και η ανεργία. Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα πράγματα βαίνουν προς το χειρότερο.
Για την κ. Κατσέλη, πάντως, τα σχέδια της κυβέρνησης επαρκούν για να αλλάξει η πορεία. «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι αυτά να τεθούν σε εφαρμογή», επισημαίνει.
Η θητεία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δεν προχωράει όμως άνευ προβλημάτων, παρά τους ισχυρισμούς της κ. Κατσέλη, αναφέρει το δημοσίευμα. Την τελευταία φορά που η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της κυβέρνησης επλήγη ήταν το Φεβρουάριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, δύο μόλις μήνες μετά την εκλογή του. Ο επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι ότι την ίδια ώρα που ο κ. Παπανδρέου ισχυριζόταν δημοσίως ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται βοήθεια, είχε στην πραγματικότητα ήδη ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ.
Στο περιοδικό μιλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι κατανοεί την κριτική που δέχεται η οργάνωσή του από τους πολίτες για το ότι δεν έχει καταφέρει να επηρεάσει τις κυβερνητικές ενέργειες, στο βαθμό που μπορούσε σε περισσότερο κανονικές εποχές. Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, όταν η ΓΣΕΕ βρισκόταν το 2008, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, η τελευταία τους διαβεβαίωσε ότι θα μπορέσει να χειριστεί τα οικονομικά προβλήματα.