Από: tvxs.gr |
Το ΔΝΤ ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ ότι η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει την αναδιάρθρωση του χρέους μέχρι τον επόμενο χρόνο, καθώς πιστεύει ότι η αποπληρωμή του είναι ακατόρθωτη, υποστηρίζει άρθρο της Wall Street Journal. Την ίδια ώρα, η Guardian συμπεραίνει ότι αυξάνονται οι οπαδοί της αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη WSJ, τρεις υψηλοί αξιωματούχοι του ΔΝΤ (δεν κατονομάζονται) δήλωσαν ότι πρέπει να εξεταστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πολύ σύντομα. Ένας από αυτούς, όπως αναφέρεται, μετέφερε πως ένα μεγάλο μέρος αξιωματούχων της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Οικονομικών, χαρακτήρισαν στην ΕΚΤ αναγκαία την αναδιάρθρωση, για να πάρουν την απάντηση πως «αυτά τα θέματα δεν συζητιούνται ανοικτά»
Η εφημερίδα επισημαίνει παράλληλα την ακόλουθη δήλωση του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν: «Μέχρι στιγμής δουλεύουμε πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχουμε χαράξει. Για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα χρειαζόμαστε δύο πράγματα.Να τηρήσει η Ελλάδα πιστά αυτό το πρόγραμμα έστω και εάν είναι δύσκολο. Επίσης οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει και αυτοί να πράξουν αυτά που πρέπει σχετικά με την διαχείριση της κρίσης».
Αυξάνονται οι οπαδοί της αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα
Τη διαπίστωση ότι αυξάνονται συνεχώς όσοι παρακινούν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της διατυπώνει στη βρετανική εφημερίδα Guardian η Helena Smith. Είναι διάχυτοι οι φόβοι ότι το δάνειο των 110 δις ευρώ δεν ήταν ικανό να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά αντίθετα σπρώχνει τους πολίτες σε μια εποχή συνεχούς λιτότητας, συμπεραίνει.
Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν απερίφραστα ότι η Ελλάδα είναι μπλοκαρισμένη σ’ ένα φαύλο κύκλο και αδυνατεί με τις τωρινές πολιτικές να εξέλθει της κρίσης αφού αυτές οδηγούν την χώρα σε μια βαθύτερη ύφεση, αναφέρει η αρθρογράφος.
Η ίδια επισημαίνει δήλωση από την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου: «Είναι προτιμότερο να κατευθυνθούμε τώρα στην αναδιάρθρωση του χρέους αφού αυτή η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά».
Προσθέτει δε πως αυξάνεται η ανησυχία περί ακυβερνησίας στη χώρα, υπογραμμίζοντας την κατάσταση αναρχίας η οποία όπως αναφέρει επικρατεί στην Κερατέα, προερχόμενη εκτός από τα τοπικά προβλήματα και από την οργή των πολιτών για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.