Με μια σεμνή τιμητική εκδήλωση με την ευκαιρία της παρουσίας αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου του Βιετνάμ στην Αθήνα, πραγματοποίησε εξαήμερη επίσκεψη, τιμήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, για ακόμα μία φορά, ο Ελληνας Βιετκόνγκ, Κώστας Σαραντίδης, λαμβάνοντας το διαβατήριο του Βιετνάμ.
Το διαβατήριο του Βιετνάμ, που κάνει τον Κ. Σαραντίδη ισότιμο πολίτη της χώρας, μετά από 65 χρόνια που αγωνίζεται στο πλευρό του βιετναμέζικου λαού, παρέδωσε ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Βου Μπιν, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές του Κόμματος,Γιώργο Μαυρίκο και Θανάση Παφίλη, ενώ εκπροσωπήθηκε και ο Σύλλογος Ελληνοβιετναμικής Φιλίας και Αλληλεγγύης.
Μιλώντας στο «Ρ», ο Κ. Σαραντίδης, ή Νγουέν Βαν Λαπ, όπως είναι γνωστός στο Βιετνάμ, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος και συγκινημένος από την απόφαση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ να του δοθεί, μετά την υπηκοότητα και το μετάλλιο φιλίας των λαών, το διαβατήριο του Βιετνάμ, καθιστώντας τον ισότιμο πολίτη, σημειώνοντας ότι τα παιδιά του μπορεί να είναι περήφανα, γιατί ο πατέρας τους πέρασε από το βούρκο αλλά δεν τον άγγιξε όπως είπε, αντίθετα αγωνίστηκε για τα ιδανικά του βιετναμέζικου λαού.
Ο Κ. Σαραντίδης, αναφερόμενος στη δική του ιστορία που περνά μέσα από τον απελευθερωτικό αγώνα του Βιετνάμ, σημείωσε ότι από το 1946 που απέδρασε από τη Λεγεώνα των Ξένων, συστρατεύτηκε στις ένοπλες δυνάμεις των Βιετμίν, «ακριβώς πριν 65 χρόνια. Μετά από τόσα χρόνια αγώνα η κυβέρνηση του Βιετνάμ με αναγνώρισε και φέτος το Γενάρη μου απονείμαν και το μετάλλιο φιλίας των λαών».
Οπως είπε, εκτός από τα 20 χρόνια που πολέμησε στο Βιετνάμ, «στη συνέχεια και στην Ελλάδα δεν έπαψα να αγωνίζομαι για αυτό το λαό με διάφορους τρόπους. Ολα αυτά αναγνωρίστηκαν, μου έδωσαν το μετάλλιο, την υπηκοότητα και τώρα το διαβατήριο, κάνοντάς με ιδιαίτερα ευτυχισμένο».
Από: rizospastis