Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Κίνδυνος παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης

Μετά την επίθεση που δέχεται η Ευρωζώνη από τις αγορές με τα ιταλικά και τα ισπανικά spreads να ανεβαίνουν και τις ΗΠΑ να αποφεύγουν στο παρά πέντε τη στάση πληρωμών στο δημόσιο, σειρά είχαν οι ασιατικές αγορές. Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά και η Κίνα και η Ιαπωνία προσπαθούν αφυπνίσουν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, πριν να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση.
Έκκληση διεθνούς συνεργασίας απηύθυναν η Κίνα και η Ιαπωνία με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Η έκκληση αυτή γίνεται υπό το φως της ευθείας πτώσης τιμών που σημειώθηκε την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά Χρηματιστήρια και συνεχίστηκε την Παρασκευή στα ασιατικά.

Πεντακόσιες δώδεκα μονάδες σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η ημερήσια απώλεια, μετά τη σημερινή ταραγμένη συνεδρίαση, για τον βιομηχανικό Ντάου Τζόουνς, που πλέον καθηλώθηκε στις 11.383 μονάδες (απώλεσε σήμερα το 4,31% της αξίας του).

Για τον δείκτη μετοχών κυρίως προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq οι σημερινές απώλειες είναι 136 μονάδες (απώλεσε σήμερα ο δείκτης το 5,08% της αξίας του), ο Nasdaq θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή την τελική συνεδρίαση της εβδομάδας απ τις 2.556 μονάδες.

Τέλος, και για τον πολύ ευρύτερο δείκτη Standard&Poor's επίσης είναι σαφώς διευρυμένες οι ημερήσιες απώλειες. Αυτές είναι 60 μονάδες, δηλαδή φθάνουν το 4,78% της αξίας του. Αύριο Παρασκευή ο S&P θα ξεκινήσει τη συνεδρίαση απ τις 1200,08 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση μεγαλύτερη του 3% , ενώ με πτώση κατά 3,72% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Νικκέι υποχώρησε κατά 359,30 μονάδες και έκλεισε στις 9.299,88 μονάδες.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο πρόκειται να εξετάσουν σήμερα τη διεθνή κατάσταση στη διάρκεια τηλεφωνικής σύσκεψής τους, όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.

Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομικών Γιασιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Οι χώρες όλου του κόσμου πρέπει να προωθήσουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους κινδύνους από τα προβλήματα χρέους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Ζιετσί.

Ο Γιάνγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία, δήλωσε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι από την κρίση χρέους στις ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει μια "υπεύθυνη" νομισματική πολιτική και να προστατεύσει τις επενδύσεις σε δολάρια από άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και είπε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να στηρίζει την περιοχή και το ευρώ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από: epikaira