Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την υποβάθμιση - βόμβα των ΗΠΑ

Μετά από μία εβδομάδα πανικού στις ευρωπαϊκές αγορές, ήρθαν και τα χειρότερα με την πρωτοφανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor's ως απάντηση στην αργή αντίδραση που επέδειξαν οι ΗΠΑ για να αποφύγουν την χρεοκοπία.
Το πλήγμα στα αμερικανικά ομόλογα που θεωρούνταν από τις ασφαλέστερες επενδύσεις είναι ισχυρό και όλοι περιμένουν με αγωνία τοάνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα για να δουν τις πρώτες αντιδράσεις.
Ο οίκος S&P ανέφερε ότι το πολιτικό πινγκ πονγκ με το χρέος δείχνει την αδυναμία της ηγεσίας και επιπλέον ότι διατηρεί την προοπτική του αρνητική, πράγμα που ανοίγει το παράθυρο για νέα δυσμενή αξιολόγηση.


Εκκληση του Λευκού Οίκου για ενότητα

Ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε τα κόμματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να συστρατευθούν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε "να αποκατασταθούν η οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες".

"Πρέπει να βελτιωθούμε, πρέπει να δείξουμε τη βούλησή μας, την ικανότητά μας, τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε, ανταποκρινόμενοι στις οικονομικές-δημοσιονομικές προκλήσεις", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και στενοί συνεργάτες του "τον τηρούν ενήμερο για όλες τις σχετικές εξελίξεις", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς μια πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα περνά το Σαββατοκύριακο στη θερινή κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον. 

Στο μεταξύ, το πρώτο ξένο χρηματιστήριο, που λειτούργησε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το σαουδαραβικό, οπου ο βασικός δείκτης Tadawul all shares (TASI) έχασε το 5,46% της αξίας του και περιορίστηκε στις 6.073,44 μονάδες, με βασικό χαρακτηριστικό ότι, όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του δείκτη ήταν πτωτικές στη λήξη της συνεδρίασης του Σαββάτου.

Τηλεδιασκέψεις G7, G20 και ΕΚΤ

Εκτακτες τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιήσουν κατα τη διάρκεια της νύχτας αλλά και την Κυριακή απο οι G7 και G20, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιδιώκοντας να προλάβουν το άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, θα συσκεφθούν τηλεφωνικά προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια, ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τα ομόλογα της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε οτι κατα τη διάρκεια της νύχτας (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υφυπουργών οικονομικών του G20. 


Απειλές από την Κίνα

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας για πρώτη φορά μέσα σε 70 χρόνια, έφερε αυστηρές συστάσεις από την κομμουνιστική Κίνα, με το πρακτορείο "Νέα Κίνα" να αναφέρει ότι η Κινα ως "ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ" έχει τώρα το δικαίωμα να απαιτήσει να παρθούν μέτρα για το χρέος τους.

"Πρέπει να εισηγηθεί η διεθνής κοινότητα επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων και ένα νέο σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μία επιλογή προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση μιας καταστροφής από μία μοναδική χώρα" πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Ευρώπη "ψήνεται" εκ νέου από τις αγορές. Δισεκατομμύρια χάθηκαν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ενώ το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας εκτοξεύτηκε σε νέα υψηλά, προκαλώντας φόβους ότι τελικά η Ιταλία - που έχει και το μεγαλύτεροχρέος - θα χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. 

Τα κονδύλια του μηχανισμού θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να επανεξεταστούν, πράγμα που ζήτησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Λουίς Θαπατέρο σε επιστολή που έστειλε προς όλους τους ευρωπαίους ηγέτες.

Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής του κορυφαίου επενδυτικού οργανισμού BlackRock, Πίτερ Φίσερ, δήλωσε ότι ακόμη ούτε και οι ίδιοι οι οικονομολόγοι μπορούν να προβλέψουν τιςσυνέπειες. Ωστόσο έκρινε πως σημείο - κλειδί όταν ανοίξουν οι αγορές, θα είναι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις για οργανισμούς που διακρατούν αμερικανικά ομόλογα, όπως ημικρατικές εταιρείες.Σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα, ο S&P θα υποβαθμίσει φορείς όπως οι εταιρείες ακινήτων Fannie Mae και Freddie Mac.  

Κόντρα με τη FED

Αμέσως μετά την υποβάθμιση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα ως εγγυήσεις και ότι οι τράπεζες τω ΗΠΑ δεν θα έχουν επιπτώσεις από τη διακράτηση ομολόγων του αμερικανικού κράτους.

Σημειώνεται πάντως ότι η FED εντόπισε ένα λάθος 2 τρισ. δολαρίων, στην αναφορά του οίκου. Για την ακρίβεια η αναφορά του S&P έλεγε ότι το χρέος θα εκτοξευόταν στο 93% του ΑΕΠ ως το 2021, ωστόσο - μετά τη διόρθωση - κατέληξαν ότι το χρέος θα βρεθεί στο 85% του ΑΕΠ.

 Από: newsit