Ένα δίχτυ ασφαλείας για τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, αυτό είναι που επεξεργάζονται ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική τράπεζα τις τελευταίες ώρες.
Ο φόβος είναι διάχυτος πως μετά από την Ελλάδα, η κρίση χρέους θα συμπαρασύρει και την Ιταλία μαζί με την Ισπανία, προξενώντας ένα τσουνάμι στην παγκόσμια οικονομία.
Το σχέδιο θα τοποθετηθεί επιπροσθέτως στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (όπως το Ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης κρατών που πρόσφατα ενδυναμώθηκε) και θα ενεργοποιηθεί μόνο στην χειρότερη των υποθέσεων.
Η Ιταλία μαζί με την Ισπανία βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών διεθνώς υπό τον φόβο για ένα πιθανό κίνδυνο «μετάδοσης» της κρίσης. Δεν αρκεί η βοήθεια που συμφωνήθηκε από την Ευρωζώνη στην Σύνοδο Κορυφής, για την Ελλάδα, ούτε έφτασε να κάμψει τους φόβους, η επιστολή των προθέσεων που διαβιβάστηκε στις Βρυξέλλες από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι προαναγγελθείσες εκλογές για την Ισπανία.
Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήδη σκέφτονται για ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας, ώστε να αποτρέψουν η «μετάδοση» να εξαπλωθεί ολοκληρωτικά μέχρι την Ρώμη και τη Μαδρίτη.
Από τις ΗΠΑ αλλά και από την Γερμανία κατέφθασε ήδη η ώθηση για την δημιουργία αυτού του διχτυού ασφαλείας, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ansa». Θα πρόκειται για ένα σχέδιο βοηθητικό των μέτρων που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι και έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όπως η απόκτηση ομολόγων από μεριάς της ΕΚΤ και την ενδυνάμωση του Efsf, του Ευρωπαϊκού μέτρου σωτηρίας των κρατών.
Θα πρόκειται δηλαδή, γράφει το πρακτορείο Ansa, για ένα σχέδιο που θα είναι βασισμένο και προσαρμοσμένο στο χειρότερο δυνατό σενάριο, ούτως ώστε να υπάρχει ήδη έτοιμο προς χρήση, στην υπόθεση που χρειαστούν νέα εργαλεία και νέα μέτρα.
Ακόμα και αν μετά την Ευρωπαϊκή επίτευξη συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, τα χρηματιστήρια είχαν αντιδράσει θετικά, αρνητικά ήταν τα νούμερα από την μια μεριά για τα Ιταλικά spread σε σχέση με την Γερμανία και από την άλλη οι τιμές των Ιταλικών ομολόγων. Το Ιταλικό χρηματιστήριο έχασε την Παρασκευή 8,5 δισ. και η απόδοση των CDS στην Ιταλία έφτασε στις ανώτερες τιμές από το 1997 για αυτά των 3 ετών και του 2000 για τα πενταετή. Αυτή την στιγμή η Ιταλία για εξωτερικό δανεισμό πληρώνει τόκο πάνω από 6%.
Αν τελικά επιβεβαιωθεί η δημιουργία ενός «σωσιβίου» που θα συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ τότε δε θα παραμείνει μόνο το Efsf να προστατεύει τις χώρες που διατρέχουν οικονομικό κίνδυνο, που σε αυτή τη περίπτωση είναι η Ιταλία και η Ισπανία.
Το EFSF, το «Ευρωπαϊκό ταμείο σωτηρία»ς των κρατών, έχει μόλις ενδυναμωθεί με απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες φτάνοντας την δυνατότητα δράσης από τα 440δισ. ευρώ της 21ης του Ιουλίου στο άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της περασμένης Πέμπτης μαζί με την βοήθεια στην Ελλάδα εγκρίθηκε επίσης και η επιστολή προθέσεων της Ιταλικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους ως προς τα μέτρα που η Ρώμη δεσμεύεται να υλοποιήσει ούτως ώστε να καταφέρει να καταστήσει βιώσιμο το τεράστιο μέγεθος του εξωτερικού της χρέους.
Κωστής Αποστολόπουλος
Από: tsantiri