Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Οι συνοικίες της κρίσης και τα σχολεία της ασιτίας


Από νωρίς το πρωί χτες ο κύριος Νίκος βρισκόταν στη πλατεία Πανόρμου. Ως ευσυνείδητος δάσκαλος αναρωτιόταν πως θα αντικρύσει τους γονείς των μαθητών του που αδυνατούν να δώσουν ένα κουλούρι για κολατσιό στα παιδιά τους εν έτη 2011, εκείνους που ζητιανεύουν για να ζήσουν την οικογένειά τους, εκείνους που έμειναν άνεργοι εξαιτίας της κρίσης και εκείνους που ο μισθός τους εξανεμίστηκε από τότε που ανακοινώθηκαν τα «νέα» μέτρα από την κυβέρνηση. Ήδη, από τις 10.30 το πρωί, στην πλατεία είχαν αρχίσει να μαζεύονται αρκετοί γονείς και δάσκαλοι των σχολείων των Αμπελοκήπων- Ερυθρού- Πολυγώνου στα πλαίσια της ανοιχτής συνέλευσης και πορείας μετά και τα φαινόμενα ασιτίας μαθητών δημοτικού.Ο κύριος Νίκος είχε δει για πρώτη φορά την τάξη του τόσο σιωπηλή όταν πριν από λίγες εβδομάδες ένας γονιός αυτοκτόνησε λόγω… ανεργίας, όπως μας είπε. Και τα τρία παιδιά του ήταν μαθητές του κ. Νίκου. «Κάποτε σε αυτή τη γειτονιά έμεναν οι εύπορες οικογένειες της Αθήνας. Υπήρχαν και μονοκατοικίες, πράσινο και σήμερα ακόμα και οι Βούλγαροι γονείς παίρνουν τα παιδιά τους από τα ελληνικά σχολεία και επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αφού γίναμε χειρότερα και από Βουλγαρία λόγω της ανέχειας» εξηγεί ένας κάτοικος των Αμπελοκήπων που κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί και εκείνος χτες στην πλατεία Πανόρμου.
 
Πράγματι, μέχρι τη δεκαετία του ’80, η περιοχή των Αμπελοκήπων ήταν στις χρυσές εποχές της. Επιχειρηματίες, γόνοι πλουσίων και καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι αγόραζαν σπίτια στο τότε «φιλέτο» της Αθήνας που βρισκόταν μια ανάσα από το κέντρο της πόλης. Από τα μέσα το ’70 άρχισε η ταχύτατη και καταστροφική για την περιοχή ανοικοδόμηση που καθιέρωσε τους Αμπελόκηπους ως τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας μετά την Κυψέλη. Σήμερα, οι περιοχές αυτές μαστίζονται από την αυξημένη εγκληματικότητα και την ανέχεια των κατοίκων που πλήττονται σφόδρα από τα οικονομικά μέτρα. Εξάλλου, το βοιωτικό επίπεδο των κατοίκων έπεσε κατακόρυφα και οι πιο εύποροι κινήθηκαν στα προάστια.
 
«Η κατάσταση στα σχολεία της περιοχής μας είναι αποκαρδιωτική. Γονείς αλκοολικοί, ζητιάνοι, άνεργοι, άλλοι με τρεις και τέσσερις δουλειές του ποδαριού, μαθητές που δεν έχουν ζεστά ρούχα για τα κρύα, ούτε μια φέτα ψωμί να πάρουν μαζί τους για κολατσιό. Το 80% των μαθητών έρχονται στο σχολείο χωρίς φαγητό μαζί τους. Η κρίση έχει γονατίσει την περιοχή και τα σχολεία μας» μας εξηγεί ο πρόεδρος του Α΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Δημήτρης Μαργιόλης.
 
«Η αναλγησία της κυβέρνησης δεν θα περάσει, ο αγώνας θα συνεχιστεί μέσα από τις σχολικές επιτροπές» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν στα μεγάφωνα της πλατείας και ο κόσμος σκυθρωπός από τα προβλήματα και τις περικοπές που έχει επιβάλει η κυβέρνηση «γέμιζε» το συλλαλητήριο. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μαργιόλης, ο Α΄ Σύλλογος  αποφάσισε την σύσταση μεικτών επιτροπών, γονέων και μαθητών, σε κάθε σχολείο όπου θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης. Σε κάθε σχολείο για κάθε σχολείο θα μαζεύονται ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα και χρήματα για τους μαθητές- θύματα του Μνημονίου.

Έπειτα από δύο ώρες συζήτησης στην πλατεία Πανόρμου, η πορεία προς την Αλεξάνδρας άρχισε με θερμά συνθήματα κατά του Μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων και το ραντεβού των κατοίκων θα ανανεώνεται κάθε Τρίτη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της Πανόρμου με ανοιχτές συνελεύσεις και την ελπίδα ότι οι πληγέντες της κρίσης θα εισακουστούν εκεί που πρέπει…

Από: newpost