Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Μετά την Λιβύη το Ιράν; Τα σημάδια μιας Αποκάλυψης…

Μετά την Λιβύη το Ιράν; Τα σημάδια μιας Αποκάλυψης…Η Αγγλική εφημερίδα «Guardian» επιβεβαιώνει: ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για επίθεση στο Ιραν, έχει προετοιμαστεί στο Πεντάγωνο και είναι ήδη έτοιμο.
Το Λονδίνο έχει υποσχεθεί στον Μπαράκ Ομπάμα, υποβρύχια, πυραύλους Τόμαχωκ και αν αυτό χρειαστεί, ειδικές δυνάμεις για δράση στο έδαφος. Αυτό δημοσιεύτηκε την Κυριακή, με πληροφορίες από Βρεττανικές στρατιωτικές πηγές.
Το Ισραήλ την ίδια ώρα, προετοιμάζει την κοινή γνώμη της χώρας για τον επικείμενο επιθετικό πόλεμο.

Την περασμένη Παρασκευή ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους με πηγές στις υπηρεσίες της χώρας και από τους μεγαλύτερους γνώστες στρατιωτικών θεμάτων, ο  Nahum Barnea, έγραψε πως γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα πως ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Υπουργός Άμυνας Μπαράκ, αποφάσισαν ήδη, μυστικά, την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Την ίδια μέρα ο Σιμόν Πέρες επιβεβαίωνε  (Διαβάστε την σχετική ανάρτηση Πέρες: Ολοένα πιο πιθανή μια επίθεση κατά του Ιράν)
Πότε ετοιμάζεται να γίνει η επίθεση; Πριν τον χειμώνα ή την Άνοιξη. Ο ίδιος ο Μπαράκ, που αρχικά είχε διαψεύσει την είδηση, δήλωσε: «Δεν κρύβουμε τις προθέσεις μας. Αλλά συγκεκριμένα πράγματα δεν μπορούν να ειπωθούν υπό το φως των καμερών», ο ίδιος την Κυριακή επανέλαβε πως ένα πυρηνικό Ιράν θα αποτελούσε «μια μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο» και πως το Ισραήλ, «που είναι πιο ισχυρό σε μια περιοχή χιλίων μιλίων γύρω από τα Ιεροσόλυμα» δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια.
Τα λόγια του συνοδεύτηκαν από τις δηλώσεις στρατιωτικών που η γνώμη τους είναι ισχυρή εντός και εκτός της χώρας. Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια στρατιωτική δοκιμή ενός νέου πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.
Εκτοξεύθηκε από την στρατιωτική βάση του Παλμαχιμ που βρίσκεται κοντά στο Τελ Αβίβ, και δημιούργησε ένα τόσο μεγάλο λευκό ίχνος στον ουρανό που μπλόκαραν οι τηλεφωνικές γραμμές από τον μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων που δέχτηκε το τηλεφωνικό κέντρο από τους έκπληκτους και φοβισμένους κατοίκους.
Ακόμα μια ένδειξη των προθέσεων μπορεί να είναι και η στρατιωτική άσκηση που λαμβάνει χώρα σε Ιταλικό έδαφος εδώ και αρκετό καιρό, στην στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Σαρδηνίακαι στην οποία λαμβάνουν μέρος Ιταλικά πολεμικά αεροπλάνα της Ευρωπαϊκής δύναμης, Γερμανικά Τορνάντο και Ολλανδικά F-16.
Το Ισραήλ παραμένει διαιρεμένο σε αυτούς που ζητούν την επίσπευση του πολέμου, όπως τα μέλη της κυβέρνησης και σε εκείνους που υποστηρίζουν μεν την επίθεση αλλά επιμένουν να γίνει αργότερα, σε βάθος δύο ετών, υποστηρίζοντας μια Ιρανική επανάσταση, που θα επιφέρει την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στο Ιράν, αντίστοιχο με τα όσα έγιναν σε Λιβύη και Συρία.
Θα είναι αναγκαίο να δοθεί προσοχή στα γεγονότα και στα σημάδια που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.
Για παράδειγμα στα ανακοινωθέντα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας(ΙΑΕΑ). Οι πιέσεις που ασκούνται από την Ουάσιγκτον είναι γνωστές εδώ και καιρό και διαφορετικοί παρατηρητές αναφέρουν πως δεν αποκλείουν την επίσπευση των γεγονότων τις τελευταίες μέρες.
Από εκεί και πέρα τί γίνεται; Με μια «αυτοκρατορική» οπτική, σίγουρα, το να επιστρέψεις με πόλεμο ολόκληρες χώρες στην πέτρινη εποχή, συμβάλλει σε μια δική τους επανατοποθέτηση πολιτικού βάρους και ανοίγει επίσης μια γεωπολιτική απόκτηση πόρων και εμπορικών περιοχών που θα βρίσκονται πλέον κάτω από έναν απόλυτο έλεγχο.
Είναι ανησυχητικά τα στοιχεία που δείχνουν πως μια επίθεση στο Ιράν θα διαφέρει από την επίθεση στο Ιράκ ή στην Λιβύη, χώρες που κάθε άλλο παρά επέστρεψαν στην ομαλοποίηση, το αντίθετο.
Το χτύπημα στην Τεχεράνη σημαίνει πως θα υπάρξει αναμενόμενη «απάντηση» όχι μόνο από αυτή την χώρα, αλλά και από ένα σύνολο δυνάμεων (η Χεζμπολάχ της Συρίας, η Χαμάς…) με επίγνωση πως, στην περίπτωση μιας πτώσης του Ιράν η δική τους θέση θα είναι πιο αδύναμη, σε αντιπαράθεση με τον περιφεριακό ιμπεριαλισμό του Ισραήλ.
Πολύ περισσότερο αν θα είχαν να αντιμετωπίσουν δυνάμεις του βεληνεκούς των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ. Θα προτιμήσουν να πολεμήσουν τώρα.
Η Αμερική δεν σταματάει να δείχνει την έμπρακτη στήριξη στο Ισραήλ. Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από όταν η Unesco, αναγνώρισε με ευρεία πλειοψηφία την Παλαιστίνη, (107 υπέρ, 14 κατά και 52 απόντες μεταξύ των οποίων και η Ιταλία) σαν ομότιμο κράτος-μέλος και η Ουάσιγκτον ψήφισε την περικοπή των οικονομικών βοηθειών.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε με βάση νόμο της δεκαετίας του ’90 που απαγορεύει την οικονομική ενίσχυση κάθε οργάνωσης που αποδέχεται την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο μέλος.
Για τον Νοέμβρη προβλεπόταν η καταβολή 60 εκατομμυρίων δολαρίων που μετά την απόφασηακυρώθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αμερική ξαναέγινε μέλος της Unesco το 2003, μετά από χρόνια που έκαναν μποϊκοτάζ διότι «υπήρχε ανισότητα μεταξύ της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και των στόχων της Unesco«.
Η επανένταξη της Αμερικής στον οργανισμό έγινε από την κυβέρνηση Ομπάμα που υποστήριζε πως η ένταξη ήταν στρατηγικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική της Αμερικής χρησιμοποιώντας την σαν εργαλείο προπαγάνδας των «Δυτικών αξιών«.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης Μπαράκ Ομπάμα, ευρισκόμενος σε προεκλογική περίοδο και κάτω από μια κάθε άλλο παρά ξεπερασμένη οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τη χώρα του και εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως σε χώρες συμμαχικές των ΗΠΑ, δεν νοιώθει τύψεις και αντιθέτως υποθάλπει και ετοιμάζεται να συρθεί στον τέταρτο πόλεμο της δεκαετίας.
Αλά ποια θα είναι στην πραγματικότητα η γραμμή που θα υπερισχύσει στην απόφαση του Πενταγώνου, αν θα επιτεθούν πρώτα στην Συρία ή σε άλλη χώρα ή αν θα επιτεθούν εξ αρχής στο Ιράν. Θα το γνωρίζουμε τις επόμενες μέρες. Από την μεριά του Τελ Αβίβ οι ενδείξεις είναι ξεκάθαρες.
Μετάφραση από το Ιταλικό περιοδικό «Rivista Indipendenza»
Κωστής Αποστολόπουλος
Από: tsantiri