Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ε όχι και αποτυχία το Μνημόνιο!

Πάγκαλος, 24/11/2010: «Το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο».
Πάγκαλος, 27/11/2011: «Αποτύχαμε με το Μνημόνιο».
Οι κωλοτούμπες δεν έχουν τελειωμό - και ειδικά σε περιπτώσεις σαν τον Πάγκαλο είναι προκλητικές, γιατί επίτηδες προκαλεί τον κόσμο, ποντάροντας στο ότι πολλοί τα χάφτουν, και ακόμα περισσότεροι απλά σκύβουν το κεφάλι αντί να τον σαρώσουν αυτόν και την παρέα του.
Ειδικά για τον Πάγκαλο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι χαζός, ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο χαζός για να νομίζει ότι τάχα με πολιτικές τύπου "Μνημόνιου" θα έρθει η ανάκαμψη. Αυτό ήταν απλά ένα ψέμα για να κοροϊδέψουν το λαό.
Υπάρχουν βέβαια πολλοί βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι της άρχουσας τάξης που είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου (πχ πολιτικάντηδες που απλά κάνουν ρουσφέτια και τάζουν ψεύτικες υποσχέσεις, ακόμα και ηθοποιοί ή φωτομοντέλα που εκλέγονται στη βουλή ή σε άλλα πόστα με μόνο προσόν την αναγνωρισιμότητα και το "σταριλίκι" τους από έναν λαό σε παρακμή)
Ο Πάγκαλος όμως επαναλαμβάνουμε ότι ΔΕΝ είναι και τόοοσο χαζός για να πιστεύει ότι τάχα "με το Μνημόνιο θα βγούμε από την ύφεση".

Ο πραγματικός στόχος της άρχουσας τάξης με το Μνημόνιο ήταν (α) να σώσει τις τράπεζες, χαρίζοντας τους λεφτά με τη σέσουλα και (β) να κάνει τους εργάτες πιο "ανταγωνιστικούς", "κινεζοποιώντας" τους και εξοντώνοντας πλήρως μερικούς από αυτούς.

Σε αυτούς τους δύο στόχους, το Μνημόνιο δεν τα έχει πάει και άσχημα, έτσι δεν είναι; Ίσως να μην ήξεραν και οι ίδιοι ακριβώς πόσο βαθιά θα πάει η ύφεση, ή πώς θα εξελιχθούν τα πράγμα σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά πάντως σε γενικές γραμμές οι βασικοί στόχοι προχωρούν. Γι' αυτό άλλωστε και συνεχίζουν με τις ίδιες αυτές πολιτικές, διότι πετυχαίνουν τον [πραγματικό] στόχο τους. Βέβαια, στον κατά τα άλλα "κυρίαρχο λαό" έλεγαν ότι "με το Μνημόνιο θα υπάρξει ανάκαμψη", και γι' αυτό τώρα βγαίνουν και λένε ότι "αποτύχαμε με το Μνημόνιο". 

Αν όμως απέτυχαν, γιατί δεν αλλάζουν τακτική, αλλά συνεχίζουν με την ίδια πολιτική "λιτότητας"; Ίσως γιατί τελικά να μην είναι και τόσο αποτυχημένη, αν τη δει κανείς μέσα από τα μάτια ενός κεφαλαιοκράτη που θέλει μακροπρόθεσμα να έχει φτηνή εργατική δύναμη...

Έως τότε:


Πήδηξε από το παράθυρο, την περασμένη Παρασκευή, προσπαθώντας να βάλει τέλος στη ζωή της, υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας μόλις είδε το χαρτί με τις αποδοχές της περικομμένες κατά 50%. Μητέρα ανηλίκου, είχε πάρει στεγαστικό δάνειο και με τις νέες αποδοχές δεν μπορούσε να καλύψει τις δόσεις του δανείου και τα τρέχοντα έξοδα.


Ενιαίο ταμείο επικούρησης και νέο οριζόντιο «κούρεμα» των συντάξεων κατά 20%-30% για ποσά σύνταξης πάνω από 150 ευρώ προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επικουρικά ταμεία.

Ακολούθως θα έρθει νέα παρέμβαση στο εφάπαξ με στόχο τη μείωση της συνολικής παροχής και τη σύνδεσή του με το σύνολο των εισφορών σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο. Επίσης σημαντική περικοπή θα υποστούν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν υψηλές αποζημιώσεις συνταξιοδότησης (δικηγόροι κ.ά.) κυρίως από το Δημόσιο.

Με την πέμπτη επέμβαση εντός 18 μηνών στο Ασφαλιστικό (είχαν προηγηθεί: Μνημόνιο, ασφαλιστικός νόμος του 2010, Μεσοπρόθεσμο και περικοπές στις επικουρικές) το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη μεγαλύτερη παρέμβαση στις αποδοχές των απόμαχων με δύο πυλώνες:

1. Την ενοποίηση, σε εθελοντική βάση στην αρχή, των Επικουρικών πέριξ του ΕΤΕΑΜ του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ). Αν ένα Ταμείο αποδεχτεί την ενοποίηση, θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό μείωσης των συντάξεων. Ωστόσο όλο αυτό το εγχείρημα στηρίζεται στην αποκατάσταση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΜ, τα οποία εξαϋλώθηκαν από τα ελλείμματα του ΙΚΑ (υποχρεώσεις άνω των 3 δισ. ευρώ προς το Επικουρικό).

2. Την περικοπή όλων των συντάξεων έως και 30% (μεσοσταθμικά στο 20%) με εισοδηματικό όριο η κύρια και η επικουρική να μην υπερβαίνουν, ως ποσό, το 90% του μέσου όρου των αποδοχών της καλύτερης-τελευταίας 5ετίας (συνολική αναπλήρωση στο 90%).

Οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα εκδηλωθούν μέσα στην εβδομάδα μετά την αυριανή κατάθεση των αναλογιστικών μελετών για το σύνολο των επικουρικών και αναμένεται να «πιάσει» άνω των 900.000 συνταξιούχων από ένα σύνολο 1.030.000 εκατ. συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές.

ε, εντάξει μωρέ, ας ψοφήσουν - ή ας δουλέψουν για μισθούς πείνας αν βρουν δουλειά. Πάντως, από το να εξοντωθούμε εμείς ως τραπεζίτες, καλύτερα να εξοντωθούν αυτοί

Η πόρτα του ∆ημοσίου κλείνει οριστικά αύριο το πρωί για περίπου 16.000 μόνιμους υπαλλήλους οι οποίοι πήραν ήδη το εισιτήριο εξόδου από την εργασία τους με την υλοποίηση των ρυθμίσεων για την εργασιακή εφεδρεία. Από αυτούς οι περίπου 4.000 θα συνταξιοδοτηθούν άμεσα, καθώς έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι (περίπου 12.000) θα τεθούν σε ένα ιδιότυπο «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» που θα διαρκέσει ως τα τέλη του 2013.

Για το σύνολο, ωστόσο, αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων, που αποτελούν και το πρώτο κύμα της εφεδρείας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής τους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον δημόσιο τοµέα. Και αυτό γιατί δεν θα ενταχθούν καν στους καταλόγους του ΑΣΕΠ, μέσω των οποίων καλλιεργείται μια αμυδρή ελπίδα για επιστροφή από την πίσω πόρτα στο ∆ημόσιο ενός πολύ μικρού αριθμού εργαζομένων.



αλλά εντάξει, από το να πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο ως τραπεζίτες, καλύτερα να το πληρώσουν αυτοί
Η δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής είναι το «κλειδί» για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υποστηρίζει η Alpha bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

«Χωρίς αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, η κατανομή των βαρών, με την εξουθενωτική μείωση των συντάξεων σε ανθρώπους που έχουν περιορισμένες δυνατότητες να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, και, την κατά συρροή επιβάρυνση των ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού και των συνεπών φορολογουμένων, παρά τις προσπάθειες περί του αντιθέτου, είναι εξαιρετικά άδικη.» καταλήγει.

Τελικά τα κορόιδα πληρώνουν και το γλίτωσα -ως τώρα- και το ελικόπτερο! Όχι κι άσχημα!

«Χθες βράδυ, λίγο μετά τις 21:00, είναι επιτέλους και πάλι ώρα για ‘σόου’. Στην αίθουσα του συνεδρίου των Πρασίνων στο Κίελο μπαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πολλοί άνδρες ασφαλείας, νευρικοί βοηθοί, δύο συνεργάτες του προεδρείου των Πρασίνων τον συνοδεύουν. Οι Πράσινοι τον προσκάλεσαν στο Κίελο όταν ακόμα ήταν στην εξουσία και τότε κανείς δεν περίμενε ότι θα εμφανιστεί στο συνέδριο. Ο Παπανδρέου είναι όμως τώρα πράγματι εδώ, ακόμα και ως πρώην πρωθυπουργός. Εδώ παραμένει ακόμα ‘σταρ’.

Το γεγονός ότι ο Παπανδρέου είναι ‘κόκκινος’, και μάλιστα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν πειράζει. Τη στιγμή μάλιστα που ο άνδρας από την Αθήνα είναι τόσο ευγενής, ώστε να κολακεύει πολλαπλά τους προσκεκλημένους του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιούργκεν Τριτίν χτυπά φιλικά στον ώμο τον Παπανδρέου χαιρετώντας τον και η πρόεδρος του κόμματος Κλαούντια Ροτ τον αγκαλιάζει.

Για πρώτη φορά όμως, ο Παπανδρέου ευχαριστεί τη Γερμανία για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και λέει ότι οι Γερμανοί δεν θα το μετανιώσουν. Η επένδυση στην Ελλάδα είναι "επένδυση στις μελλοντικές ελπίδες των Ελλήνων“, λέει.


Περαιτέρω όξυνση της κρίσης στην Ελλάδα προβλέπει ο επικεφαλής της task force της ΕΕ Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ, οι καλοί επενδυτές θα δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα σε μια καθοδική φάση. «Αλλά αυτό το κάνουν όταν πειστούν ότι δεν πάει πιο κάτω, όταν δηλαδή βρισκόμαστε πλέον στον πάτο».

Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στην περίπτωση της Ελλάδας, υποστηρίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι η επόμενη σημαντικότερη αποστολή της taskforce είναι βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.
Αντανάκλαση: Βαθύ Κόκκινο