Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν «αναμένουν» οι ΗΠΑ και ο Χομενεΐ εκτοξεύει απειλές


Ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν «αναμένουν» οι ΗΠΑ και ο Χομενεΐ εκτοξεύει απειλέςΟξύνεται η κρίση στις σχέσεις Ιράν-Δύσης με την Ισλαμική Δημοκρατία να προειδοποιεί διά του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι θα ανταποδώσει «την κατάλληλη στιγμή» για το πετρελαϊκό εμπάργκο και τις απειλές επιθέσεων στο έδαφός της.
Η δήλωση Χαμενεΐ έρχεται έπειτα από πληροφορίεςτων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που εμφανίζουν τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτανα πιστεύει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για μία ισραηλινή επίθεση σε βάρος του Ιράν ακόμη και σε διάστημα διμήνου.
Η «πύρινη» ομιλία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του1979 είναι η πρώτη άμεση αντίδραση στο εμπάργκο στις εξαγωγές αργού που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
 ως μέσο άσκησης πίεσης για να αναγκάσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Στο εμπάργκο «προστέθηκαν» την Πέμπτη δημοσίευμα της Washington Post και ρεπορτάζ του CNN που αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα θεωρεί πως είναι πιθανή μία επίθεση του Ισραήλ σε βάρος του Ιράν ακόμη και τον Απρίλιο προκειμένου να εμποδιστεί η Τεχεράνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.
«Οι απειλές και επιθέσεις εναντίον του Ιράν θα βλάψουν την Αμερική. Οι κυρώσεις δεν έχουν θα έχουν καμία επίπτωση στην αποφασιστικότητά μας» δήλωσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποκύψει το Ιράν στις πιέσεις.
«Απαντώντας στις απειλές για πετρελαϊκό εμπάργκο και πόλεμο, έχουμε τις δικές μας απειλέςπου θα τις διατυπώσουμε την κατάλληλη στιγμή» προσέθεσε ο Χαμενεΐ στην ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
«Δεν φοβάμαι να πω ότι θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε οποιοδήποτε έθνος ή οργάνωση θέλει να αντιμετωπίσει και να πολεμήσει εναντίον του σιωνιστικού καθεστώτος [Ισραήλ]» κατέληξε.
Η Washington Post ανέφερε αρχικά την Πέμπτη πως ο Λίον Πανέτα ανησυχεί για την αυξανόμενη πιθανότητα να εξαπολύσει το Ισραήλ επίθεση κατά του Ιράν τους επόμενους μήνες, ίσως ακόμη και τον Απρίλιο.
Το CNN μετέδωσε εν συνεχεία ότι επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Ο Πανέτα πιστεύει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν τον Απρίλιο, το Μάιο ή τον Ιούνιο -πριν μπει το Ιράν σε αυτό που οι Ισραηλινοί περιγράφουν ως «ζώνη ασυλίας» για να αρχίσει να κατασκευάζει μία πυρηνικό βόμβα» έγραψε ο αρθρογράφος της Washington Post Ντέιβιντ Ιγκνάτιους.
«Πολύ σύντομα, φοβούνται οι Ισραηλινοί, οι Ιρανοί θα έχουν αποθηκεύσει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο σε βαθιές υπόγειες εγκαταστάσεις για να φτιάξουν ένα όπλο, και μόνον οι ΗΠΑ θα μπορούν τότε να τους σταματήσουν στρατιωτικά» εκτίμησε ο Ιγκνάτιους χωρίς να επικαλείται την πηγή του. Το σχετικό άρθρο προερχόταν από τις Βρυξέλλες, όπου ο Λίον Πανέτα συμμετείχε σε σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Αντανάκλαση: in