Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Το ΔΝΤ βλέπει και τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα

Ενισχύονται οι εκτιμήσεις πως η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας μετά το 2015. Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» που στηρίζεται στο περιεχόμενο έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφέρει ότι στο διάστημα μεταξύ του 2015 και του 2020 θα έχει δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό κενό μεταξύ 32 και 67 δισ. ευρώ.
Σε εκκρεμότητα, εκτός διαδικασίας PSI, παραμένουν δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις αυτές είχαν δει το φως της δημοσιότητας και στα μέσα του μήνα, τις μέρες που ολοκληρώνονταν οι συζητήσεις για το PSI, ενώ η νέα έκθεση του ΔΝΤ που επικαλείται η «Wall Street Journal» φαίνεται πως ενισχύει την προοπτική χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα μετά από λίγα χρόνια.

Φαίνεται έτσι ότι παραμένει άγνωστος ο χρόνος επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αναγκαιότητα παροχής τρίτου πακέτου από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Οι ενστάσεις
Η νέα έκθεση του ΔΝΤ παρουσιάζει ένα εναλλακτικό σενάριο για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, το οποίο φέρεται να βασίζεται σε μια πιθανή καθυστέρηση -κατά 3 έτη- όσον αφορά στην ολοκλήρωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο δημοσιονομικό σκέλος, αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Μάλιστα, στη νέα έκθεση του ΔΝΤ, διατυπώνονται εκ νέου σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμά της.
Στη νέα αυτή έκθεση, υπό ένα δυσμενές σενάριο, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ενδέχεται να ξεπεράσει το 171% το 2014, έναντι των εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του πέριξ των επιπέδων του160%.
«Αντί το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 117% του ΑΕΠ έως το 2020, σύμφωνα με το στόχο της νέας δανειακής σύμβασης, δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει στο 146% του ΑΕΠ στα τέλη της δεκαετίας», αναφέρει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο θεωρεί ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι έχει εκτιμηθεί, ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα».
Εκκρεμούν 8,5 δισ. ευρώ για κούρεμα
Στο μεταξύ, η διαδικασία του «κουρέματος» φαίνεται ότι έχει «σκοντάψει» σε ομόλογα 8,5 δισ. ευρώ, των οποίων οι κάτοχοι δεν έχουν συμφωνήσει να τα ανταλλάξουν. Πρόκειται για ελληνικά κρατικά ομόλογα ξένου δικαίου και δάνεια προς ΟΣΕΟΑΣΑ και ΕΑΣ, συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 19,3 δισ. ευρώ «κουρεύτηκαν» (οι κάτοχοί τους έχουν αποδεχθεί τη δημόσια προσφορά της Ελλάδας) αλλά για τα υπόλοιπα 8,7 δισ. ευρώ δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια νέα προσφορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια ενδεχόμενη άρνηση των κατόχων των ομολόγων αυτών να τα ανταλλάξουν θα οδηγήσει σε χρεοστάσιο από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου.
Αντανάκλαση: «Ελεύθερος Τύπος» μέσω: antinews