Όλοι οι Έλληνες έχουν βαθιά πεποίθηση ότι οι απειλές της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού της επί των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πως η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, αν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν μνημονιακόμματα συνιστά χυδαία και απαράδεκτη ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας.
Δικαίως είναι πάμπολλοι αυτοί που οργίζονται και αρνούνται να ψηφίσουν τα κόμματα που τους υποδεικνύουν το Βερολίνο και όλοι οι ξένοι επικυρίαρχοι, θεωρώντας το ως στάση ελάχιστης εθνικής αξιοπρέπειας.
Πέρα όμως από τις εξόφθαλμες προεκλογικές σκοπιμότητες, υπάρχει πραγματικά ένα κρίσιμο ερώτημα: Συμφέρει τη Γερμανία και την Ε.Ε. να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ; Αν αποφασίσουν να το κάνουν, οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες είναι ασήμαντες;
Σε άρθρο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αποκάλυψη αρκετά σύντομα» που δημοσιεύθηκε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο προοδευτικός Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμανέχει πολύ μεγάλες αμφιβολίες για τα κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να αντέξει τις συνέπειες μιας ελληνικής απομάκρυνσης από την ευρωζώνη.
«Αυτή η απόδειξη ότι το ευρώ είναι στην πραγματικότητα ακυρώσιμο, θα οδηγήσει με τη σειρά της σεεφόδους στις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες. Για μια ακόμη φορά η ΕΚΤ θα έπρεπε να διαλέξει αν θα παράσχει απεριόριστη χρηματοδότηση επ΄αόριστον. Αν επρόκειτο να πει «όχι», τότε το ευρώ θα εκραγεί συνολικά!» υπογράμμιζε στο άρθρο του ο Κρούγκμαν.
Δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Φανατικός υποστηρικτής της άποψης ότι η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποβληθεί από την Ευρωζώνη είναι ο Τσαρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής τηςΔιεθνούς Ένωσης Τραπεζών. «Απειλή για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πρωτίστως απειλή για την παγκόσμια οικονομία» χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία» επανέλαβε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Σόλε-24Ορε».
Το ίδιο ανήσυχος και κατηγορηματικός είναι και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος δεν μασάει τα λόγια του. «Είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι, αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, θα ακολουθήσουν και άλλοι-Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία» υπογράμμισε και κατέληξε σε σαφέστατη προειδοποίηση: «Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα διαλυθούν τα πάντα» στην Ε.Ε.
Ο Μάριο Μόντι, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιταλίας που τόσο είχαν υμνήσει οι Γερμανοί ως τεχνοκράτη και όχι εκλεγμένο, άρα αδιάφορο για τις ανάγκες του ιταλικού λαού, υπέδειξε διακριτικά σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Λα Σέτε ότι δεν συμφέρει καμία χώρα της Ευρωζώνης η εκδίωξη της Ελλάδας, ούτε καν την ίδια τη Γερμανία.
«Το να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από τη Γερμανία τόνισε και εξήγησε γιατί: «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θέλω ούτε καν να αναφερθώ σε τέτοιου είδους σενάρια, αλλά αν η Ιταλία έβγαινε από το ευρώ υποτιμώντας τη λιρέτα, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τις γερμανικές εξαγωγές»!
Όταν φθάνουμε στο σημείο ένας πρωθυπουργός σαν τον Μόντι να απειλεί εμμέσως τη Γερμανία ότι, αν συνεχίσει την ίδια πολιτική, ακόμη και η Ιταλία θα υποχρεωθεί να γυρίσει στη λιρέτα και τότε το Βερολίνο θα συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της αλαζονείας του, είναι φανερό πως η κατάσταση στην ευρωζώνη επιδεινώνεται διαρκώς.
Ο Τσαρλς Νταλάρα προσπαθεί και αυτός να πιέσει για αλλαγή της γερμανικής πολιτικής στο θέμα αυτό. «Η ηγεσία της Ευρωζώνης πρέπει να κάνει πίσω και να αναρωτηθεί αν η στάση της απέναντι στην Ελλάδα και γενικότερα απέναντι στις προβληματικές χώρες της Ευρώπης χρειάζεται κάποια ουσιαστική αναθεώρηση» υποστήριξε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ολέθριες πολιτικές επιπτώσεις παντού
Ολέθριες πολιτικές επιπτώσεις παντού
ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ σταυροδρόμι βρίσκεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εκτιμά ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Η αποτυχία του ευρώ θα ισοδυναμούσε με μια τεράστια ήττα του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου, της προσπάθειας να φέρει ειρήνη, ευημερία και δημοκρατία σε μια ήπειρο με τρομερή ιστορία», έγραψε σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Αναφερόμενος στη γερμανική πολιτική λιτότητας, ο Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ» τονίζει: «Τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια είναι καθαρό ότι αυτή η συνταγή δεν λειτουργεί και παρόλα αυτά διακηρύσσεται συνεχώς ως μοντέλο επιτυχίας…..Πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;». Με την πολιτική αυτή «η Γερμανία οδηγεί την Ευρωζώνη σε ταξίδι θανάτου»υποστηρίζει.
Αντανάκλαση: ethnos