Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Σαμαράς: Καταστολή για το λαό, ζεστό χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Στο δόγμα «νόμος και τάξη», για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, επέμεινε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής. Τη Δευτέρα 18/2, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων (Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη).
Βασικό θέμα συζήτησης του υπουργικού συμβουλίου ήταν η διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.
Στόχος της συγκυβέρνησης είναι η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία θα διοχετευθούν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και μονοπωλιακούς ομίλους. Συνοδεύοντας έτσι τα αντεργατικά και φιλομονοπωλιακά μέτρα, την ισοπέδωση μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις φοροαπαλλαγές και τα κάθε είδους φιλοεπενδυτικά κίνητρα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κριτήρια θα είναι η εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν σημάνει συναγερμό και οι στόχοι είναι δύο, η ανεργία και η ύφεση. «Έχουμε καλύψει τεράστια απόσταση είναι ευκαιρία να ξεκολλήσουμε τη χώρα από το τέλμα. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες λύσεις» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.
Είτε με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών δράσεων, είτε με τη χρηματοδότηση έργων ή με την επιδότηση για εξασφάλιση φτηνής έως και εντελώς δωρεάν εργατικής δύναμης, τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα ενισχύσουν μεγαλοεργοδότες και επιχειρήσεις, ώστε να τροφοδοτηθεί η επιδιωκόμενη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία - σε αντίθεση με τις προσδοκίες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους και το λαό - όταν και στο βαθμό που θα προκύψει θα βασίζεται στα ερείπια του εισοδήματος, των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.
Αναγορεύοντας σε εχθρό το λαϊκό κίνημα, ο Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε ότι όλοι θα πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Όσοι μπλοκάρουν δρόμους και επενδύσεις θα με βρουν απέναντι τους» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «Πρέπει να σώσουμε θέσεις εργασίας αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν μπλοκάρουμε την οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και αυτό δεν γίνεται όταν μπλοκάρουμε τις επενδύσεις».
Απευθυνόμενος στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεσμεύτηκε για την προάσπιση των συμφερόντων τους λέγοντας πως «θα είμαι δίπλα σε όσους θέλουν την ανάκαμψη της οικονομίας» και «θα σπάμε γραφειοκρατικά εμπόδια».
Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να μην κάνουν αποσπασματική αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, να μην το κατακερματίζουν σε μικρά έργα, καθώς και να προετοιμαστούν για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ το πρώτο 6μηνο του 2014.
Τέλος, κάλεσε τους υπουργούς, όταν ετοιμάζουν νομοθετικές πρωτοβουλίες να ενημερώνουν τους κυβερνητικούς εταίρους.
Από την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με υπουργούς για «τα προβλήματα και λύσεις που σχεδιάζουν» στους τομείς τους .
Η κυβέρνηση όρισε και νέο υφυπουργό Ανάπτυξης, υπεύθυνο για το ΕΣΠΑ, τον Κυριάκο Βιρβιδάκη.
ΔΗΜΑΡ
Σε δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης, ζήτησε επανεξέταση του προσανατολισμού των πόρων του ΕΣΠΑ για να προχωρήσουν δράσεις δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας. Ουσιαστικά για να ενισχυθεί η επιδότηση των εργοδοτών για ακόμα φτηνότερη ή και εντελώς δωρεάν εργασία.
Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε επίσης να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, δράσεις «κοινωφελούς εργασίας» και επιδότησης επιχειρήσεων για απασχόληση και κατάρτιση ανέργων με πόρους από το αντιλαϊκό χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
«Οι επανειλημμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το όφελος, που δήθεν θα προκύψει για το λαό, από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Ο λαός γνωρίζει ότι, από τα κοινοτικά κονδύλια και την ανάκαμψη, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα εξασφαλίσουν νέες επιδοτήσεις και φτηνούς εργαζόμενους, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
Το λαό τον περιμένουν νέα βάρη, περικοπές και φόροι. Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός αναγορεύει σε βασικό αντίπαλο της κυβερνητικής πολιτικής τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αντιστέκονται σε αυτά τα βάρβαρα μέτρα».
Αντανάκλαση: 902