Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Καταδικάστηκε για απάτη πρώην βουλευτής της ΝΔ

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την καταδίκη του τέως βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ Ε. Παπανικολάου σε κάθειρξη πέντε ετών για απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Καθώς μαζί με συνεργάτη του εισέπραττε μεγάλα χρηματικά ποσά για δήθεν διορισμούς στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η ίδια ποινή είχε επιβληθεί και στον συνεργάτη του πρώην βουλευτή Στυλιανό Στεργίου, εργοστασιάρχη κατασκευής καπέλων.
Μέσα από την εξέλιξη αυτή και τα όσα αναφέρονται στις δικαστικές αποφάσεις, «αναβιώνει» μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις «Μαυρογιαλούρων» της πολιτικής, που για ψηφοθηρικούς λόγους υπόσχονταν, με το ανάλογο τίμημα, διορισμούς στο Δημόσιο.

Ο Ε. Παπανικολάου διετέλεσε βουλευτής Αργολίδας από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 1989 και από τον Απρίλιο του 1990 έως τον Οκτώβριο του 1993.

Τόσο ο Ε. Παπανικολάου όσο και ο Στ. Στεργίου, είχαν προσφύγει στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου με την οποία έχουν καταδικαστεί ο καθένας σε κάθειρξη πέντε ετών, αλλά η αίτησή τους έπεσε στο «κενό».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση που τους καταδίκασε έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και η ποινή που επέβαλλε δεν παραβίασε την αρχή της αρχή της αναλογικότητας.

 Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πρώτο βαθμό τόσο ο πρώην βουλευτής όσο και ο συνεργάτης του είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών, αλλά στο Εφετείο η ποινή αυτή μειώθηκε κατά ένα έτος, αφού τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο τους.

Η απάτη

Τα όσα αναφέρονται στην εφετειακή απόφαση και τα οποία καταλογίζονται στους δυο καταδικασθέντες πραγματικά προκαλούν σοκ.

 Οι δικαστές αναφέρουν πως ο Ε. Παπανικολάου παρίστανε «εν γνώσει του ψευδώς» ότι λόγω της μακράς βουλευτικής ιδιότητάς του και την άσκηση δικηγορίας στην Αθήνα είχε υψηλές γνωριμίες και ότι μέσω αυτών είχε τη δυνατότητα να διορίσει τα παιδιά συμπολιτών του στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, σε Τράπεζες και σε άλλους οργανισμούς. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, τους υπόσχονταν ότι μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και στο διορισμό τους σε θέσεις της αρεσκείας τους και μάλιστα μέσω του ΑΣΕΠ χωρίς να χρειαστεί να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Και ενώ έταζε διορισμούς επικαλούνταν συνεχώς το όνομα του Στ. Στεργίου με τον οποίο, όπως έλεγε, θα συνεργάζονταν για τους διορισμούς. Για το κάθε διορισμό που «έκλεινε» ο πρώην βουλευτής υποχρέωνε τους γονείς των προς διορισμό νεαρών να του καταθέσουν σε τραπεζικό λογαριασμό 8.804 ευρώ ( 3 εκατ. δρχ.) ! 

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου, ο πρώην βουλευτής να πείσει εννέα γονείς και να τους αποσπάσει συνολικά 73.366 ευρώ ( 25 εκατ. δρχ.)!

Οι διορισμοί αυτοί ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έλαβε χώρα το 1997, όταν δηλαδή ο Ε. Παπανικολάου δεν κατείχε τη βουλευτική ιδιότητα.
Αντανάκλαση: protothema