Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Οι καταθέσεις και τα χρέη

Στο ποσό των 68 δισ. ευρώ ανερχόταν το Φεβρουάριο το σύνολο των καταθέσεων, Κυπρίων και ξένων, στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σύμφωνα με αυτά, τα 20 δισ. ευρώ ήταν καταθέσεις ξένων, από τα οποία περίπου 18 δισ. ευρώ ρωσικές. Οι καταθέσεις των Κυπρίων ανέρχονταν στα 48 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που επικαλείται το «Spiegel», οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες κατά 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας για γρήγορη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις τράπεζες στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα και προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), υπερχρεωμένοι στις γερμανικές τράπεζες, εκτός από το κυπριακό κράτος, είναι επιχειρήσεις και ιδιώτες του νησιού. Μη υπολογίζοντας την υψηλή έκθεση της Ρωσίας, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτής της Κύπρου, μετά την Ελλάδα.

Από τα περίπου 26 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το χρέος της Κύπρου σε τράπεζες του εξωτερικού, τα 24 δισ. είναι πιστωμένα σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες και το κυπριακό κράτος χρωστά μόλις 1,5 δισ. 

Ομως στην περίπτωση χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας, κινδυνεύει να χαθεί το συνολικό ποσό. 

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, «αν οι στιγμές αυτές είναι τραγικές για τους Κυπρίους, για τις γερμανικές τράπεζες είναι επικίνδυνες. Τόσο ώστε να απειλείται, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, η δική τους αξιολόγηση όσο και εκείνη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».
Αντανάκλαση: Ριζοσπάστης