Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Ψηφίσθηκε το αντιλαϊκό «σχέδιο Β» στην Κυπριακή Βουλή

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης επιχειρούν να εγκλωβίσουν τον κυπριακό λαό η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τα κόμματά της, οδηγώντας τον σε νέα αντιλαϊκά μέτρα καθώς κορυφώνονται οι εκβιασμοί, τα παζάρια και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο.
yperpsifistikan-ta-nomosxedia-stin-kupro-to-savvato-psifizetai-to-kourema-25-stis-katatheseis

Ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια στη Βουλή
Το βράδυ της Παρασκευής συνεδρίασε η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής όπου συζητήθηκαν τα νομοσχέδια που συγκροτούν το εναλλακτικό - αλλά εξίσου αντιλαϊκό - «σχέδιο Β» ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο.
H Ολομέλεια της Βουλής άρχισε στις 22:30, με καθυστέρηση 2 ωρών και 30 λεπτών.
 Ψηφίστηκε ομόφωνα ο νόμος για την ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης και το νομοσχέδιο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων  στις συναλλαγές.
Στην κυπριακή Βουλή υπερψηφίσθηκε και το νομοσχέδιο «για την εξυγίανση των τραπεζών», που αφορά για την ώρα τη Λαϊκή Τράπεζα. Υπερψήφισαν 26 βουλευτές από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Καταψήφισαν 2 βουλευτές. Απείχαν 25 βουλευτές από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η οποία καταψηφίσθηκε από την πλειοψηφία στη Βουλή.
Το Σάββατο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» στις καταθέσεις, που αναμένεται να ανέρχεται σε ποσοστό 20%-25% και θα αφορά μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ίσως μαζί του και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ την Κυριακή θα γίνει Eurogroup για την Κύπρο.
Τι περιλαμβάνει το «σχέδιο Β» Το «σχέδιο Β» περιλαμβάνει τρία νομοσχέδια: Για τη σύσταση του «Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης» (ΕΤΑ), την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την «εξυγίανση των τραπεζών» καθώς και τις έξι τροποποιήσεις που κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.
Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οι πόροι του ΕΤΑ «θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα, χρεόγραφα, αξιόγραφα και άλλους τίτλους αξιών που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα».
Ομόλογα - σύμφωνα με πληροφορίες - θα κληθούν να αγοράσουν τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και οι ημικρατικοί οργανισμοί. Πρόκειται δηλαδή για Ταμείο που θα τιτλοποιήσει, κατά κύριο λόγο, τη δημόσια περιουσία και το φυσικό πλούτο της Κύπρου στο όνομα του να σωθούν οι τράπεζες. Στην αγορά ομολόγων θα συμμετέχουν, όπως όλα δείχνουν, και τα ασφαλιστικά ταμεία με τα αποθεματικά τους, όπως έγινε και στην Ελλάδα με το PSI, όπου μάλιστα η συμμετοχή τους ντύθηκε με το μανδύα της «εθελοντικής» προσφοράς για το «εθνικό συμφέρον».
Όσον αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προβλέπει την κήρυξη από τον ΥΠΟΙΚ προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, όπως αυτή που ισχύει στην Κύπρο τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, καθώς και την ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για να παίρνουν περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων, με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι να εμποδιστεί η μαζική απόσυρση κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες.
Το τρίτο νομοσχέδιο, που θα τεθεί προς έγκριση, αφορά την εξυγίανση των τραπεζών με αιχμή τη Λαϊκή Τράπεζα κατά τα πρότυπα των «εξυγιάνσεων» που έγιναν και στην Ελλάδα με την ΑΤΕ και το ΤΤ.
Πιέσεις για την υπερψήφιση των νομοσχεδίων
'Εκκληση απηύθυνε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, για υπερψήφιση των τριών νομοσχεδίων, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ θα δώσουν στην Κεντρική Τράπεζα και στην κυβέρνηση τα εργαλεία για να διαχειριστεί την κρίση που αντιμετωπίζει, άμεσα. Στη σύσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής συζητήθηκαν όλα τα σενάρια, πάντα σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση διαπραγματεύονται σκληρά και βρίσκονται στο τελικό στάδιο με την τρόικα για να βρεθεί λύση για το τραπεζικό σύστημα και για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας», δήλωσε από το Προεδρικό Μέγαρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. «Η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τα νομοσχέδια και η Βουλή θα κληθεί να πάρει τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα  πρέπει να σωθεί. «Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου», τόνισε ο Χ. Στυλιανίδης. O πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Αρτέμης Αρτεμίου με δηλώσεις του ουσιαστικά έβαλε και αυτός εκβιαστικά το δίλημμα «Ή κούρεμα ή χρεοκοπία».
Στο μεταξύ, συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έξω από τη Βουλή. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ελλάδα από τους εργαζόμενους στα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.
Επανέλαβε την πρόταση για λύση εκτός τρόικας το ΑΚΕΛ
Απορρόφηση κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο
Ανακοίνωση με την οποία απαιτεί να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που εργάζονται στις κυπριακές τράπεζες που θα απορροφηθούν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβάλλει όριο 260 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα Αυτόματα Τραπεζικά Μηχανήματά της (ATM) ανά πελάτη για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη ζήτηση.
Eurogroup: Δεδομένο το «κούρεμα» των καταθέσεων
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή το μεσημέρι σημείωσε: «Είναι πιθανά όλα τα σενάρια και τα σενάρια στα οποία επικεντρωνόμαστε είναι να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση με βάση την οποία η Κύπρος θα σωθεί, ο τραπεζικός της τομέας θα συνεχίσει να υπάρχει, μικρότερος αλλά υγιέστερος, και αυτό θα χρειαστεί πολλές διαπραγματεύσεις»
Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκβιασμοί από την Άγκελα Μέρκελ, αλλά και οι απειλές προς τον κυπριακό λαό για να προσαρμοστεί στην ανάγκη για θυσίες που εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τον Πανίκο Δημητριάδη, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει «πρόγραμμα στήριξης» της κυπριακής οικονομίας.
Καμία συμφωνία με τη Ρωσία, ωστόσο ...«δεν κλείσαμε την πόρτα»
Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος επέστρεψε την Παρασκευή από τη Μόσχα, ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η Ρωσία δε θα έχει καμία συμμετοχή στο πρόγραμμα για την Κύπρο.
«Οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν τις άλλες κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχουν μια εναλλακτική λύση. Την τελευταία στιγμή έλαβα την πληροφορία ότι δεν έχουμε λάβει ακόμη αυτή την πρόταση», δήλωσε ο Μπαρόζο, o οποίος βρίσκεται στη Μόσχα. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».
Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σχετικά ότι «δεν κλείσαμε την πόρτα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορες μορφές στήριξης μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την ΕΕ και την Κύπρο ως χώρα-μέλος».
ΚΚΕ για την Κύπρο: Τα διάφορα σενάρια δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του (διαβάστε την ολόκληρη κάνοντας κλικ εδώ) την Παρασκευή για τις εξελίξεις στην Κύπρο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού που βρίσκεται στο επίκεντρο εκβιασμών τόσο από τη μεριά της ΕΕ και του ΔΝΤ όσο και από τη μεριά της Ρωσίας, με τη συνενοχή της κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης, για να δεχτεί νέες σκληρές θυσίες». Και προσθέτει: «Πραγματική λύση, τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια ενός αγώνα ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενός αγώνα που θα κάνει το λαό κυρίαρχο του πλούτου που παράγει».
Αντανάκλαση: 902