Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Ανοίγουν σήμερα οι τράπεζες - Ετοιμάζονται τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σήμερα, Πέμπτη, ανοίγουν οι κυπριακές τράπεζες με περιορισμούς στις συναλλαγές.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν για το κοινό στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν ανοικτές μέχρι τις 18.00.
Την απόφαση για τη λειτουργία των τραπεζών πήραν την Τετάρτη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.
Την Τετάρτη εκδόθηκε και το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών με τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές (δείτε στο συνημμένο αρχείο ολόκληρο το διάταγμα).

Το διάταγμα ορίζει:
1) Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν θα υπερβαίνει τα €300 ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Αν δεν αποσυρθεί το πιο πάνω ποσό τη μία ημέρα μπορεί να γίνει ανάληψη αργότερα.
2) Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.
3) Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς μετρητά θα επιτρέπεται μόνο στις πιο κάτω περιπτώσεις:
- Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι 5.000 ευρώ χωρίς περιορισμό.
- Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα από 5.001 ευρώ και άνω μέχρι 200.000 ευρώ υπόκειται σε έγκριση ειδικής Επιτροπής ελέγχου που έχει συσταθεί, καθώς επίσης και για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.
- Πληρωμή μισθών υπαλλήλων, αφού παρουσιαστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Έξοδα διαβίωσης και δίδακτρα για φοιτητές στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.
- Άλλες πληρωμές που θα εγκρίνει εκ των προτέρων η Επιτροπή.
4) Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία εκτός εάν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου εντός του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.
5) Για κατάθεση προθεσμίας που λήγει ή 5.000 ευρώ ή 10% του συνολικού κεφαλαίου μεταφέρεται κατά την επιλογή του καταθέτη σε λογαριασμό του και το υπόλοιπο γίνεται νέο γραμμάτιο με διάρκεια 1 μήνα.
6) Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν του ποσού των €1.000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Ο Διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων μεριμνά για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.
7) Αν κάποια χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του διατάγματος τότε υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
8) Απαγορεύεται στις τράπεζες να εκτελούν πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
9) Τα μέτρα ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως του νομίσματος.
Το Διάταγμα έχει ισχύ για χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών.
Την ίδια στιγμή, επί ποδός είναι η Αστυνομία, που λαμβάνει ισχυρά μέτρα ασφαλείας για το άνοιγμα των τραπεζών.
Οι περιορισμοί επιβάλλονται, σύμφωνα με το Διάταγμα, επειδή υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο Διάταγμα, δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, ανέφερε ότι το διάταγμα θα επανεξετάζεται καθημερινά, με βάση τις εξελίξεις.
Εξάλλου, πέντε δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΕΚΤ για την ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών, μετέφερε στην Κύπρο αεροσκάφος από τη Γερμανία, που έφτασε την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Ετοιμάζουν ρεσάλτο σε μισθούς και ταμεία
Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση ήδη συζητά με την τρόικα το μνημόνιο που θα συνοδεύει το δανειακό πρόγραμμα και το κούρεμα των καταθέσεων. Στο τραπέζι βρίσκονταινέες δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθώς και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά στα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας στις κυπριακές τράπεζες, ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο να χαθούν εκατομμύρια ευρώ των ασφαλισμένων.
Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή της να μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5,75% από την 1η Απρίλη.
Επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ
Μέσα σ' αυτό το κλίμα ανακοινώθηκε ότι προετοιμάζεται επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, στο Ισραήλ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γ. Λακκοτρύπης, την επίσκεψη θα απασχολήσει η συνεργασία με το Ισραήλ σε ενεργειακά θέματα και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κινηθούμε και εμείς από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους».
Αναφερόμενος στα μακροπρόθεσμα σχέδια για τους υδρογονάνθρακες, ο Γ. Λακκοτρύπης είπε ότι συζητήθηκαν σε σύσκεψη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «το πού βρισκόμαστε, τα χρονοδιαγράμματα, και θα τα δούμε όλα αυτά υπεύθυνα για να προχωρήσουν όσο το συντομότερο γίνεται, αλλά πάντοτε με προσεκτικές κινήσεις και με υπευθυνότητα». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντική συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας.
Σημάδι έντασης των ανταγωνισμών είναι και η απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τα σχέδια συνεργασίας της με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία «ENI» εξαιτίας της συμμετοχής της στα προγράμματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Αντανάκλαση: 902